Hlavní obsah

Česko se v žebříčku konkurenceschopnosti rok od roku propadá

– Praha • Aktualizováno

Letos o dvě místa, konkrétně z 33. na 35. místo, klesla Česká republika v žebříčku konkurenceschopnosti švýcarského institutu International Institute for Management Development (IMD). Česko se tak v žebříčku propadlo počtvrté za sebou. Nejkonkurenceschopnější ekonomiku mají USA, následované Švýcarskem a Hongkongem.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Informaci přinesl Institut pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) při akademickém pracovišti CERGE-EI. Hodnoceno bylo 60 ekonomik světa a IDEA se podílel na sběru dat.

Z členských zemí 27členné EU patří mezi nejlepší Švédsko (4. místo) a Německo (9. místo). Zbytek zemí EU si většinou pohoršil mimo jiné i kvůli nedořešené krizi a nekoordinovaným úsporným opatřením.

Mezi novými členy EU je Česko nyní na třetím místě, tedy za Litvou (31. místo) a Polskem (33. místo). Z nečlenských zemí skončily před ČR Čína (21. místo), Thajsko (27.), Mexiko (32.) nebo Kazachstán (34.).

„Dařilo se překvapivě hodně zemím, které jsou zaměřeny na výrobu, na průmysl a ne na služby,“ upozornil šéf IDEA Jan Švejnar.

Nejhůř dopadl vývoj ekonomiky

Z jednotlivých faktorů konkurenceschopnosti se ČR umístilo nejlépe v oblasti základní infrastruktury, a to na 15. místě. V případě zahraničního obchodu se ČR umístila na 25. místě. Naopak až 50. místo přinesl Česku celkový vývoj domácí ekonomiky, která se nachází v nejdelší recesi vůbec.

Pozice ČR byla v porovnání s předchozími lety zhoršena podle ekonoma Viléma Semeráka z institutu CERGE-EI pokračující recesí. „Z výzkumu však vyplývá, že přetrvávají i již tradiční slabší stránky české ekonomiky zmiňované již v předchozích letech: vysoké příspěvky na sociální zabezpečení, korupce a byrokracie, nedostatek transparentnosti a stability v hospodářské politice, ale například i problematický systém hodnot a preferencí manažerů i běžné populace," uvedl.

Pozitivně je prý naopak hodnocena otevřenost ekonomiky, sociální stabilita nebo vysoká finanční stabilita.

Reklama

Výběr článků

Načítám