Hlavní obsah

České firmy v Rusku dohodly obchody za miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrohrad

Zástupci českých firem v úterý v ruském Petrohradu podepsali několik dohod či memorand, které se týkají projektů za stovky milionů eur (několik miliard korun). Do Ruska budou dodávat mimo jiné generátory pro vodní elektrárny, spolupracovat budou také při výstavbě paroplynové elektrárny a závodu na výrobu štěrku. Podnikatelé jsou v Rusku na čtyřdenní cestě s premiérem Nečasem.

Zimní palác, který je součástí muzea Ermitáž v Petrohradě. Ilustrační foto

Článek

Například česká firma TES Vsetín se dohodla s ruskou společností Nord Hydro na dodávce generátorů pro vodní elektrárnu, kterou Nord Hydro staví. Zakázka má hodnotu tři milióny eur (78 miliónů korun) a je součástí letos uzavřené rámcové smlouvy o dodání 56 generátorů za celkem 20 miliónů eur (518 miliónů korun). Smlouva platí do roku 2020.

Vsetínská firma už pro ruskou stranu dodala zařízení pro elektrárnu v Rjumjakoski, která by měla být zprovozněna letos v červnu.

Další uzavřená dohoda se týká projektu na průzkum a využití naleziště stavebního kamene. Na zakázce, jejíž součástí má být i dodávka drtící linky, se bude podílet mezinárodní skupina Alta, do které patří například české firmy Škoda Machine Tool, TOS Kuřim či ČKD - Blansko. Alta bude pro podnik OAO Lenstrojdětal zpracovávat výstavbu závodu na výrobu štěrku. Hodnota projektu se odhaduje na 25 miliónů eur (téměř 650 miliónů korun).

Alta se bude podle informací Svazu průmyslu a dopravy, který delegaci českých podnikatelů organizoval, podílet rovněž na výstavbě skladového komplexu na kování a lisování speciálních ocelí. Hodnota tohoto kontraktu je 50 miliónů eur (asi 1,3 miliardy korun).

Další dohoda mezi PSG International a Inženěrnyje Sistemy se týká výstavby paroplynové elektrárny za půl miliardy korun.

Dobrá pověst je výhoda

"České firmy mají v Rusku dobré jméno. Dokážou nabídnout vhodný poměr mezi kvalitou a cenou - máme západní kvalitu a východní ceny. To nám otvírá velký prostor pro rozvoj ekonomické spolupráce," řekl v úterý českým novinářům premiér Nečas.

Podle něj se v Petrohradu a v Leningradské oblasti prosazují české firmy, které podnikají například v oblasti energetiky a čištění odpadních vod. "Jsou tu i záměry na výstavbu obchodních center v Petrohradu," dodal Nečas.

Původně se mluvilo také o tom, že by měla být uzavřena dohoda mezi Škodou Transportation a Kirovským závodem. Obě strany už před měsícem podepsaly dohodu o založení společného podniku na výrobu vagónů metra, tramvají a předměstských jednotek, nyní se zřejmě měly dohodnout na první etapě projektu.

Plánované tržby společného podniku by měly za dva roky dosáhnout čtyř miliard rublů (přes dvě a půl miliardy korun). Podle informací, které novinářům poskytl konzulát ČR v Petrohradu, se ale uzavření dohody asi o měsíc odložilo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám