Hlavní obsah

Zaměstnanci Volkswagenu dostanou přidáno, firma se dohodla s odbory

Hannover

Zhruba 100 000 zaměstnanců automobilky Volkswagen si letos i příští rok přijde v západoněmeckých továrnách na vyšší mzdu. Největší evropský výrobce automobilů se na tom dohodl s odborovým svazem IG Metall.

Článek

Od letošního září mzdy stoupnou o 3,4 procenta a od července příštího roku se zvýší o dalších 2,2 procenta. Nová mzdová dohoda zahrnuje rovněž jednorázový příspěvek 300 eur (téměř 7800 korun) do penzijního programu každého ze zaměstnanců, napsala agentura Reuters.

Naopak šéf Volkswagenu Martin Winterkorn se počátkem února vyslovil pro omezení růstu svého obřího platu. Winterkorn si v roce 2011 přišel na 17,5 miliónu eur (přes 440 miliónů korun). To je v přepočtu více než 36 miliónů korun měsíčně. Za loňský rok by při zachování dosavadních pravidel mohl dostat až 20 miliónů eur. [celá zpráva]

I ve Škodovce se přidávalo

Volkswagen se chce do roku 2018 stát největším výrobcem automobilů na světě. Firma loni zvýšila celosvětový prodej o 11 procent na rekordních 9,07 miliónu vozů. Díky rekordnímu prodeji dosáhla také rekordních zisků. Provozní zisk se zvýšil o 2,1 procenta na 11,5 miliardy eur (téměř 300 miliard korun) a tržby stouply o více než 20 procent.

Součástí Volkswagenu je rovněž Škoda Auto. Ta se již v březnu dohodla se zástupci zaměstnanců na zvýšení tarifní mzdy o tři procenta a vyplacení jednorázového bonusu 20 000 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám