Hlavní obsah

Rakouská Raiffeisen Bank hlásí za čtvrtletí prudký propad zisku

Vídeň

Rakouský finanční ústav Raiffeisen Bank, který je většinovým akcionářem české Raiffeisenbank, vykázal za letošní první čtvrtletí propad čistého zisku o více než 70 procent na 157 miliónů eur (zhruba čtyři miliardy korun). Ve stejném období roku 2012 dosáhl zisk 541 miliónů eur.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Logo tuzemské Raiffeisenbank

Článek

Na loňských výsledcích za první čtvrtletí se podepsaly rozsáhlé jednorázové příjmy, například z prodeje cenných papírů.

Zisk od letošního ledna do března nicméně mírně překonal očekávání analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 150 miliónů eur. „Navzdory nízkým úrokovým sazbám a slabému hospodářskému vývoji se nám podařilo v meziročním srovnání mírně zvýšit provozní příjmy,“ upozornil šéf podniku Herbert Stepic. „Počítáme s tím, že ekonomika ve druhé polovině roku oživí,“ dodal.

Šéf nakupoval byty

Šestašedesátiletý Stepic minulý týden nabídl svou rezignaci poté, co rakouské orgány pro finanční dohled oznámily, že prošetří některé jeho realitní transakce. Stepic se stal terčem kritiky, když vyšlo najevo, že koupil tři byty v Singapuru přes dvě firmy v daňových rájích a o koupi neinformoval banku ani regulátory. Stepic však jakékoli provinění popírá a tvrdí, že nemusel o koupi nikoho informovat.

Raiffeisen Bank International je podle agentury Reuters druhou největší bankou v rozvíjejících se evropských ekonomikách. Ve střední a východní Evropě soupeří s firmami UniCredit Bank Austria a Erste Group Bank.

Reklama

Výběr článků

Načítám