Hlavní obsah

Zahraniční investice v Africe mají letos atakovat rekordní rok 2008

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg

Zahraniční investice v Africe se mají letos zvýšit o více než deset procent a přiblížit se rekordu z roku 2008. Nejvíce k tomu má přispět zájem investorů o subsaharskou oblast. Po třech letech poklesu by letos investice měly stoupnout na 56,6 miliardy USD (1,13 bilionu Kč) z loňských 49,7 miliardy USD. Přiblíží se tak rekordu 57,8 miliardy USD z roku 2008. Vyplývá to z výhledu, který dnes zveřejnila Africká rozvojová banka (AfDB).

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Policista střeží přístav v africkém Džibuti. Země u Adenského zálivu láká investory. Ilustrační foto

Článek

Schopnost Afriky přilákat více investic odráží zlepšení makroekonomické situace. AfDB však upozornila na značné rozdíly mezi jednotlivými zeměmi. Pět zemí se má na celkovém přílivu investic podílet více než 50 procenty - patří mezi ně Jihoafrická republika, Nigérie, Demokratická republika Kongo, Egypt a Maroko. Proti tomu zhruba polovina afrických zemí je závislá na vnější pomoci. Subsaharská Afrika by měla letos obdržet zhruba 80 procent celkových investic.

AfDB odhaduje, že africká ekonomika jako celek letos vykáže růst o 4,8 procenta. Příští rok má tempo růstu zrychlit na 5,3 procenta a růst podle agentury Reuters potáhnou hlavně vývozci komodit ze západní Afriky, jako je Nigérie, Ghana a Pobřeží Slonoviny.

Banka ale rovněž varovala, že slabší globální ekonomický růst a přetrvávající krize v eurozóně by mohly omezit příjmy z vývozu komodit, výši zahraniční pomoci, převody peněz ze zahraničí od Afričanů pracujících v zahraničí i příliv přímých zahraničních investic.

Reklama

Výběr článků

Načítám