Hlavní obsah

V neděli pracují z celé EU nejvíce Slováci

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovensko má nejvyšší podíl pravidelně pracujících v sobotu a v neděli v rámci celé 27členné Evropské unie. Navíc na noční směnu chodí pravidelně každý šestý Slovák. Vyplývá to z loňského průzkumu evropského statistického úřadu Eurostat.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Pravidelně pracuje v neděli přes 19 procent Slováků a dalších 15 procent občas. „V rámci Evropské unie tak máme nejvyšší podíl pravidelně pracujících o nedělích,“ potvrdila analytička Poštovní banky Eva Sadovská. Po Slovácích následují v této statistice v rámci unie Irové, Britové a Nizozemci, kde míří v neděli do práce 18 procent lidí.

Ještě vyšší je podíl Slováků pracujících v sobotu. Loni to byl pravidelně každý čtvrtý Slovák (25 procent) a občas pracovalo v sobotu dalších 29,4 procenta zaměstnaných Slováků. V některých státech EU jsou však pracovní soboty ještě častější. „Soboty tráví pravidelně v práci především Řekové, Rumuni a Italové. V těchto státech je to víc než třetina,“ dodala Sadovská.

V rámci EU pracují nejméně v sobotu a v neděli Portugalci. V sobotu něco přes sedm procent a v neděli pouze čtyři procenta Portugalců míří do práce.

Pracovní víkend mají na Slovensku častěji muži než ženy. „V neděli pravidelně pracuje 21 procent a občas 17 procent zaměstnaných mužů. Pracovní neděle je standardem pro 17 procent žen,“ uvedla Sadovská.

Podle průzkumu pracují Slováci v rámci EU také nejvíc po nocích. Na noční chodí pravidelně každý šestý zaměstnaný Slovák.

Anketa

Pracujete o víkendu?
většinou ano
46,2 %
jen někdy
28,9 %
ne
24,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1672 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám