Hlavní obsah

Lipno se stalo Evropskou excelentní destinací

Právo, Vladimír Vácha

Jihočeské Lipno se stalo českým vítězem 7. ročníku evropské prestižní soutěže EDEN a může se pyšnit titulem Evropská excelentní destinace, kterou vyhlašuje Evropská komise a letos se jí účastní turistické destinace z více než dvacítky zemí. Lipno se tak staví na úroveň italského Montevecchia či portugalského národního parku Faial Nature Park, což jsou například dva z vítězů loňského ročníku.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Jitka Fatková, Zdeněk Zídek a Zuzana Kolářová s cenami EDEN

Článek

Do soutěže se mohly, jak Právu řekla ředitelka společnosti Lipensko Jitka Fatková, přihlásit destinace, které se dlouhodobě snaží odstraňovat bariéry v cestovním ruchu a zpřístupňovat turistické atrakce lidem s handicapem, seniorům, rodinám s malými dětmi. V České republice to bylo 15 destinací, z nichž pět se dostalo do finále. Lipno v něm dokázalo uspět proti Orlickým horám, Krkonoším, Těšínskému Slezsku a Českému Švýcarsku.

„Snažíme se dlouhodobě vytvářet turistickou infrastrukturu a rozvoj kvalitních služeb pro handicapované, seniory i rodiny s malými dětmi považujeme už léta za samozřejmost, proto nám téma soutěže vyhovovalo. Snažíme se, aby si od nás odváželi hezké zážitky úplně všichni, to znamená i lidé s handicapem. Těm je mimo jiné k dispozici i kvalitní sportovní vybavení plně odpovídající jejich potřebám,“ glosoval úspěch starosta Lipna nad Vltavou Zdeněk Zídek (nezávislý).

Monoski, tandemová kola či handbike

Motorem lipenského úspěchu je Zuzana Kolářová, která stála u zrodu projektu Lipno bez bariér, v jehož rámci si mimo jiné mohou lidé s handicapem po celý rok zapůjčit speciální sportovní vybavení. V zimě monoski, od jara do podzimu pak tandemová kola, handbike či vozíky za kolo.

„Dny s handicapem a Lipno bez bariér pořádáme několikrát do roka a během celodenního programu si lze zdarma vyzkoušet sportovní vybavení a zároveň využít služeb speciálně vyškolených instruktorů, navštívit všechna zdejší atraktivní místa včetně jízdy lanovkou a samozřejmě nechybí ani ubytovací zařízení s bezbariérovým přístupem,“ shrnula aktivity Lipna bez bariér Kolářová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám