Hlavní obsah

Česká zbrojovka loni dosáhla rekordních tržeb 2,2 miliardy korun

Brno

Tržby na rekordní výši opět vykázala v loňském roce Česká zbrojovka z Uherského Brodu. V porovnání s rokem 2011 jí vzrostly zhruba o 100 miliónů na 2,2 miliardy korun. Podle generálního ředitele Lubomíra Kovaříka by firmě měly růst tržby i letos a v plánu je dosažení hranice 2,5 miliardy korun.

Článek

Provozní zisk společnosti, která je jednou z největších tuzemských zbrojařských firem, dosáhl čtvrt miliardy korun. V roce 2011 činil zisk po zdanění přes 225 miliónů korun.

Podle Kovaříka je za růstem velký počet prodaných zbraní i nezbrojní výroby. „Všechny segmenty se rozvíjejí v souladu s našimi plány. Pomohl k tomu i lepší kurz eura a dolaru," uvedl Kovařík.

Firma loni vyrobila 180 000 zbraní, letos jich má být 220 000. Česká zbrojovka ve čtvrtek oznámila, že získala významnou zakázku pro Egypt, kam za stovky miliónů korun letos dodá 50 000 pistolí. [celá zpráva]

Zbraně pro ozbrojené složky tvoří zhruba třetinu tržeb společnosti z oblasti zbrojní výroby. Firma vyrábí i zbraně pro myslivce nebo sportovní zbraně. Největší odbyt má v Severní Americe, následuje Asie a Evropa.

V Evropě se firma snaží mimo jiné prosadit v Polsku. Před dvěma lety uzavřela dohodu o spolupráci s polským výrobcem zbraní Lucznik Radom. „Jednáme na téma výroby předem definovaných dílů. V současné době je to o jednání techniků obou stran,“ uvedl Kovařík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám