Hlavní obsah

Nečas v Bruselu: Ceny energií zvyšují zbytečné regulace

Právo, Michal Mocek (Brusel)

Nadbytečné regulace, především v oblasti obnovitelných zdrojů energie, a obavy před hledáním nových zdrojů energie vedou v Evropě k vysokým cenám energie. Před zahájením summitu, který se má zabývat energetikou a také bojem s daňovými úniky, to ve středu řekl premiér Petr Nečas.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Nečas

Článek

„Je nezbytné si uvědomit, že za nárůstem cen energie jsou mimo jiné i příliš nadbytečné regulace v oblasti energetiky, především v oblasti obnovitelných zdrojů energie. Také některé zbytečné obavy před hledáním nových technologií v oblasti těžby energetických surovin vedou k tomu, že Evropa skutečně ztrácí konkurenceschopnost,“ tvrdil.

Na dotaz Práva, zda tedy bude jeho vláda prosazovat ukončení moratoria na fracking, jak se říká nové americké metodě těžby břidličného plynu a ropy, Nečas řekl: „Nechci dávat taková silná prohlášení. Je potřeba mít přesnou legislativu, nicméně do budoucnosti je třeba se zamyslet nad tím, které vlastní energetické zdroje máme v Evropě k dispozici a které můžeme využít k produkci energie tak, aby ceny energie nerostly, ale klesaly.“

K frackingu, který je podle kritiků této metody ekologicky velmi rizikový, pak ještě dodal: „Mimochodem tato metoda je u nás používána například v lázeňství, aniž se to příliš ví.“

ČR netuší, kolik ztrácí na daňových únicích

Evropská unie odhaduje, že kvůli daňovým únikům firem, které pomocí děr v zákonech umenšují nebo rovnou skrývají zdanitelné příjmy, přicházejí unijní státní pokladny ročně o bilión eur, tedy asi 25 biliónů korun. Pro Česko premiér Nečas žádný takový odhad nepředložil.

„Nás spíše zajímá oblast nepřímých daní než přímých daní. Velmi často se za bojem proti daňovým únikům skrývá sveřepá snaha harmonizovat zdaňovaný základ a daňové sazby přímých daní a pro to my nejsme,“ uvedl před jednáním o daňových únicích firem premiér.

Tvrdil, že určit výši úniků v oblasti přímých daní „se dá kvantifikovat velmi těžce“, neboť v Česku působí řada nadnárodních firem.

Jediný odhad, který byl schopen předložit, se týkal nepřímé daně, DPH, kterou musí bez jakékoli výjimky platit běžné obyvatelstvo a jemuž se řada firem různými fintami vyhýbá. „Kde se daří efektivně zamezovat podfukům, které se dějí v oblasti DPH, tak se může jednat i o částky okolo 10 miliard korun ročně,“ prohlásil.

Napadl také očekávání, že zásah proti daňovým únikům firem by státu mohl něco přinést: „Neměli bychom žít v nějakých představách, že tam jsou takzvaně zdroje, které se najednou objeví a natečou do národního rozpočtu. Já tento optimismus nesdílím,“ prohlásil.

Kdyby na daňové úniky firem z Česka připadla 2 procenta z oněch ročních daňových úniků ve výši ve výši biliónu eur, odpovídalo by to asi půl biliónu korun. Zhruba dvouprocentní je podíl Česka na obyvatelstvu EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám