Hlavní obsah

V popředí telekomy a ČEZ

– PRAHA
Právo, Bedřich Choděra

V úterním obchodování na pražské burze se dařilo především telekomunikačním titulům a ČEZ. Největším přírůstkem kursu se mohly chlubit České radiokomunikace, kterým zřejmě pomohla zpráva o růstu počtu zákazníků dceřiného T-mobilu.

Článek

"Český Telecom se rozpohyboval až po poledni, zájem několika zahraničních kupců vyšrouboval cenu o více než dvě procenta nad 360 Kč," uvedl Vladimír Vávra na internetových stránkách Patria Finance. Radiokomunikace posílily o 2,52 procenta na 513,50 Kč, Telecom o 1,67 procenta na 360 Kč, ČEZ o 2,41 procenta na 193,64 Kč.

Podle polského listu Gazeta Wyborcza se k nákupu 63% státního podílu v Unipetrolu spojí polská firma PKN Orlen a maďarská MOL, konečné nabídky se však mohou odevzdat až do 23 dubna. Unipetrol začátkem týdne oznámil svoje nové konsolidované výsledky. Holding udržel zisk, ale ten je o desítky miliónů menší než v předchozím roce. Zdůvodnění rozdílu podle Romana Cenka ze společnosti Atlantik Finanční trhy vedení Unipetrolu neposkytlo. Unipetrol v úterý oslabil o 0,23 procenta na 68,22 Kč. Komerční banka překonala hranici 3330 Kč a uzavřela na 3337 Kč s přírůstkem 1,34 procenta. Index PX 50 vzrostl o 1,15 procenta na 846 bodů.

Na světových burzách se v úterý dařilo především technologickým titulům. Tokijské burze dominoval vzestup firmy Sharp před nadcházejícími zprávami o výsledcích hospodaření, na evropských byl zájem o výrobce polovodičových prvků, například o ASML nebo Infineon. Akcie finské Nokie, které v uplynulých dnech prudce zlevnily, v úterý posílily o dvě procenta po zprávě, že firma zřejmě získá důležitou zakázku na stavbu velmi rychlých sítí v Austrálii a na Novém Zélandu pro společnost Vodafone.

I přes dobré výsledky hospodaření překvapivě klesly akcie maloobchodního řetězce Tesco na londýnské burze o dvě procenta. Investoři se totiž obávali, že prudký růst zisku není udržitelný v podmínkách zostřující se konkurence. Spíše než akcie reagoval na klesající důvěru v oživení v Německu kurs jednotné evropské měny, který rychle ztrácel k ostatním hlavním světovým měnám. Během dne se dostal až na úroveň kolem 1,190 dolaru za euro.

Reklama

Související témata:

Související články

Obrat k růstu až v závěru

Pražská burza v pondělí po většinu dne oslabovala spolu se zahraničními akciovými trhy. Odpoledne se ale akcie Komerční banky postupně vymanily z prodejního...

Výběr článků

Načítám