Hlavní obsah

Metropolitní spořitelní družstvo má zablokované účty, miliarda korun je zmrazená

Novinky, ok, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kvůli prověřování dvou úvěrů s podezřením na úvěrový podvod nemůže Metropolitní spořitelní družstvo (MSD) vyplácet vklady svých klientů. V usnesení o tom rozhodlo Vrchní státní zastupitelství v Praze. Policii na podezřelé transakce upozornil Finančně analytický útvar ministerstva financí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Oznamujeme vám, že jsou dočasně uzavřeny všechny pobočky Metropolitního spořitelního družstva a to do odvolání. Tento krok učinilo představenstvo po zvážení všech okolností a na základě znemožnění provádění platebního styku z důvodu zajištění všech peněžních prostředků,“ uvedlo družstvo v neděli na svých webových stránkách.

MSD nemůže provádět platby do jiných finančních institucí kvůli vyšetřování policie, které inicioval Finančně analytický útvar ministerstva financí. Družstvo již proti usnesení Vrchního státního zastupitelství podalo stížnost.

„Finanční analytický útvar odhalil podezřelé transakce a došlo k zablokování více než miliardy korun. Zároveň podal trestní oznámení na policii,“ řekl Novinkám mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Družstvo na svých stránkách dále uvedlo, že disponuje likvidní rezervou ve výši několika miliard korun. Od České národní banky (ČNB) obdrželo MSD již 7. května rozhodnutí o zdržení se jakéhokoli jednání spočívajícího v přijímání vkladů od svých členů. Kampelička proto klienty žádá, aby jí neposílali žádné peníze.

"ČNB je v kontaktu se zainteresovanými subjekty. Z důvodů zákonné povinnosti mlčenlivost nemůže ČNB k této konkrétní společnosti sdělit cokoli bližšího," sdělil ČTK mluvčí centrální banky Marek Petruš.

Vklady jsou pojištěné

Zajištění peněžních prostředků státním zastupitelstvím je podle MSD nad rámec opatření ze strany ČNB a nesouvisí s prověřováním dvou úvěrových obchodů. Členům družstva údajně usnesením vzniká nemalá škoda.

Družstvo chce co nejdříve předložit Vrchnímu státnímu zastupitelství seznam odchozích klientských plateb z MSD a seznam klientských plateb, které byly do MSD zaslány po 7. květnu a mají být vráceny klientům zpět na jejich účty, za účelem jejich okamžitého provedení.

Kampelička také upozornila, že všechny klientské vklady jsou ze zákona pojištěny do výše 100 tisíc eur (asi 2,6 miliónu korun) a tyto vklady jsou dále úročeny na spořicích účtech i termínovaných vkladech.

Reklama

Výběr článků

Načítám