Hlavní obsah

Audit odhalil podivné hospodaření Hospodářské komory

Právo, Patrik Biskup, Jakub Troníček

Více než čtrnáct tisíc podnikatelů a živnostníků, kteří odvádějí členské příspěvky Hospodářské komoře České republiky (HK), se možná bude divit, jak organizace mající chránit jejich zájmy s vybranými penězi hospodaří.

Článek

V nedávné minulosti z ní odtekly prostřednictvím spřízněných firem desítky miliónů korun. Některé nákupy se navíc prováděly bez výběrových řízení, což umožňovala absence kontrolních mechanismů i důležitých pravidel pro podpisy smluv.

Vyplývá to z forenzního auditu hospodaření komory, který za období mezi lety 2011 a 2012 provedla společnost Ernst & Young, a jehož závěry má Právo k dispozici. Jde o pokračování loňských dramatických sporů uvnitř komory, které vyústily v takřka kompletní obměnu jejího vedení.

V hledáčku policie

Kromě příspěvků od svých členů čerpá Hospodářská komora také státní a evropské dotace na různé projekty především na podporu podnikání.

Auditoři v závěrech kontroly mimo jiné konstatují, že při uzavírání obchodů mezi komorou nebo jejími dceřinými společnostmi a dalšími firmami mohli být někteří zaměstnanci ve střetu zájmů.

Zmiňují například bývalého tajemníka komory Radka Pažouta, který se měl stejně jako bývalý šéf ekonomického a správního odboru Jiří Vojtěchovský podílet na schvalování nestandardních transakcí. Ani jednoho se Právu nepodařilo kontaktovat.

Složitou a nepřehlednou situací uvnitř komory a jejími spornými zakázkami se podle informací Práva zabývá už delší dobu protikorupční policie.

Vlastní šetření učinila i dozorčí rada, která si vzala na paškál náhodně vybrané obchodní transakce mezi HK a některými soukromými subjekty. Samotnou zprávu o výsledku auditu však její členové k dispozici nemají. Podle nich třaskavý materiál leží zamčený v sejfu u prezidenta HK Petra Kužela (ODS), který jej odmítá dát z ruky s odůvodněním, že jeho obsah má důvěrný charakter.

Bez výběrových řízení

V pěti zveřejněných případech kontroloři odhalili závažné nedostatky budící podezření jednak z tunelování a také z korupce.

Smlouvy se uzavíraly bez výběrových řízení v rozporu se zákonem, zakázky byly předražené a není doloženo, jaké konkrétní práce firmy za vyfakturované částky odvedly.

Tak například společnosti RDM, s. r. o, zaplatila HK za kontroly realizace projektů desítky miliónů korun, přestože podle dohody s ministerstvem průmyslu a obchodu se HK zavázala provádět kontroly vlastními silami.

„Rozhodnutí svěřit smluvně tuto činnost jiné společnosti bylo jednoznačně v neprospěch Hospodářské komory, které tím mohla vzniknout újma ve výši až 37 miliónů korun, a navíc to vyvolává domněnku o možném korupčním jednání,“ napsali do zápisu kontroloři.

O promrhaných miliónech svědčí i smlouva s firmou Vizeum ČR o nákupu reklamního prostoru v médiích bez uvedení jakékoliv ceny. Ta následně vyfakturovala HK přes šest miliónů za reklamní spoty v rádiu, které běžely jen 13 dní.

„Fakturace tak vysoké částky byla neúměrná a velmi podezřelá i vzhledem k tomu, že HK v té době disponovala volným reklamním časem ve výši jeden milión korun u společnosti Regie Radio Music, který ani nestihla vyčerpat,“ píše se dále ve zprávě dozorčí rady.

Dalších více než 23 miliónů odešlo z kasy HK dvěma firmám na zajištění poradenství, přičemž ani v tomto případě nejsou podle výsledků kontroly zřejmá konkrétní plnění těchto smluv.

Jak si HK ekonomicky vedla za poslední tři roky, nelze vyčíst ani z obchodního rejstříku. Ve sbírce listin je totiž zveřejněna poslední účetní uzávěrka za rok 2009, přestože ze zákona je povinnost zveřejňovat údaje o hospodaření každý rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám