Hlavní obsah

Gates je nejbohatší na světě, trumfl mexického miliardáře

– New York

Bill Gates, zakladatel amerického softwarového gigantu Microsoft, se po několika letech, konkrétně od roku 2007, opět vyšvihl na pozici nejbohatšího člověka světa. Na druhé místo tak odsunul mexického magnáta Carlose Slima, informovala agentura Bloomberg.

Článek

Hodnota majetku sedmapadesátiletého Gatese od začátku letošního roku stoupla o 16 procent na 72,7 miliardy dolarů (téměř 1,5 biliónu korun). Majetek třiasedmdesátiletého Slima se odhaduje na 72,1 miliardy dolarů.

Akcie Slimova podniku América Móvil, který je největším mobilním operátorem v Latinské Americe, letos oslabily o 14 procent. Důvodem je mimo jiné fakt, že mexický kongres schválil návrh zákona, kterým zrušil Slimovo dominantní postavení na tamním trhu. Akcie Microsoftu naopak stouply o 28 procent a vyšplhaly se na pětileté maximum.

Třetím nejbohatším člověkem světa je podle agentury Bloomberg americký investor Warren Buffett s majetkem téměř 60 miliard dolarů. Buffett je tak o zhruba čtyři miliardy bohatší než Španěl Amancio Ortega, zakladatel oděvního řetězce Inditex a nejbohatší člověk v Evropě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám