Hlavní obsah

Škoda domluvila v Číně kontrakty za miliardu

– PRAHA

Kontrakt v hodnotě 120 miliónů korun na dodávky turbín využívajících k výrobě elektřiny biomasu podepsali včera v Šanghaji představitelé plzeňské Škody Energo s čínskou firmou Guangzhou Enterprise.

Článek

Škoda Energo navíc dokončila smluvní jednání s touto čínskou firmou o dodávce strojoven pro elektrárnu v čínské autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko za asi jednu miliardu korun.

Podpisu smluv se zúčastnil český prezident Václav Klaus, který v Šanghaji za doprovodu českých podnikatelů pokračuje v návštěvě Číny. Škoda Energo již letos v lednu podepsala v Číně kontrakt na dodávky dvou turbín využívajících spalování biomasy, konkrétně rostlinných odpadů. Oba energetické bloky firma Guangzhou Enterprise instaluje v provincii Kuang-tung. Kontrakt na pět dalších těchto turbín o výkonu 30 megawattů podepsala Škoda Energo v Šanghaji včera. Stejně tak byla uzavřena opční smlouva na dodávky dalších šesti strojů v průběhu letošního roku.

Dvě strojovny pro Shanghai Electricity

Dohoda o smlouvě pro elektrárnu v Nej-meng ve Vnitřním Mongolsku se týká dvou strojoven, které současně vyrábějí elektřinu a teplo. Podle generálního ředitele Škoda Energo Jana Musila by vlastní kontrakt měl být podepsán v květnu. Zástupci Škody Energo, která je dceřinou firmou plzeňské Škody Holding, také v Šanghaji jednali o případných dodávkách s místní elektrárenskou společností Shanghai Electricity. Zástupci této firmy by měli přijet v květnu do ČR a jednat o konkrétních požadavcích. Podle Musila půjde zřejmě o dvě strojovny pro elektrárny o výkonu 200 nebo 250 megawattů. Energetické projekty patří k největším obchodům českých firem v Číně, jejíž rozvíjející se ekonomika vyžaduje stále vyšší spotřebu energie. Nejvýraznějším takovým projektem poslední doby jsou dodávky elektrárenských bloků pro čínskou elektrárnu Šen-tchou.

Koncem loňského roku ukončila Škoda Energo výrobu první ze dvou strojoven pro tuto elektrárnu. Objem zakázky činí 2,7 miliardy korun. Navazuje na export prvních dvou bloků pro stejnou elektrárnu v letech 1985 až 1987. Škoda Energo bude během nynější návštěvy Václava Klause v Číně jednat podle Musila i o případném kontraktu na další dva bloky - tedy pátý a šestý - pro tuto elektrárnu.

Klaus lákal do ČR firmy z Šanghaje

Klaus v pondělí v Šanghaji vyzýval k obchodování s českými partnery představitele místních firem. "Přijeli jsme otevřít prostor pro česko-čínské obchodní vztahy," řekl účastníkům konference nazvané Šanghajsko-české ekonomické fórum, který zorganizovala místní federace průmyslu a účastnili se ho podnikatelé doprovázející Klause na jeho čínské cestě. "Byl bych velmi rád, kdyby se navázaly kontakty mezi představiteli šanghajského obchodu s potenciálními českými partnery," prohlásil.

Podnikatele v Šanghaji ubezpečil, že Česká republika sice vstupuje 1. května do Evropské unie, ale nechce se uzavírat na evropském kontinentu. "Chceme maximálně rozvíjet styky s celým světem - ekonomické, politické i kulturní," podotkl Klaus. Šanghaj je výkladní skříní čínského ekonomického rozmachu a tradičním hlavním městem čínského obchodu. Ekonomický růst Šanghaje se v posledních deseti letech pohyboval stabilně kolem deseti procent a loni činil 11,8 procenta. Na ploše "velké Šanghaje" o rozloze 6170 kilometrů čtverečních žije podle statistik přes 13 miliónů obyvatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám