Hlavní obsah

Obracečka z Číny může být karcinogenní, varuje ministerstvo

Novinky, pit
Praha

Nylonová kuchařská obracečka původem z Číny může být nebezpečná pro lidské zdraví. Obsahuje totiž látky s možnými karcinogenními účinky, uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Viktorie Plívová.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Kuchařská obracečka z Číny obsahuje látky s možnými karcinogenními účinky.

Článek

Černá nylonová obracečka-pinzeta je dlouhá 30 centimetrů. Na koncích úchopných čelistí je opatřena vroubkováním. V místě spoje obou čelistí je otvor pro zavěšení. Výrobek je balen v průhledném plastovém sáčku. Ten je uzavřen přeloženým kartonem.

Na přední straně kartonu je mimo jiné uveden název výrobku v češtině a slovenštině a způsoby použití pinzety. Na zadní straně je pak například čarový (EAN) kód, popis určení výrobku a pokyny k použití v češtině a slovenštině.

„Laboratorními rozbory byla ve výluhu zjištěna přítomnost primárních aromatických aminů,“ sdělil hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta s tím, že se jedná o látky s možnými karcinogenními účinky na lidský organismus, především na játra, štítnou žlázu a močový měchýř.

„Riziko pro spotřebitele spočívá v tom, že při styku tohoto výrobku s potravinami nebo připravovanými pokrmy může docházet k jejich kontaminaci karcinogenními látkami a následně k jejich konzumaci,“ dodal Valenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám