Hlavní obsah

NWR tratila v prvním čtvrtletí dvě miliardy korun, bude snižovat platy

– Praha • Aktualizováno

Těžební společnost New World Resources (NWR), která vlastní černouhelnou firmu OKD, letos vykázala za období od ledna do března čistou ztrátu 80 miliónů eur (asi dvě miliardy korun). Ve stejném období loňského roku měla čistý zisk šest miliónů eur. V důsledku toho hodlá mimo jiné všeobecně snížit mzdy o deset procent a dále prodat ostravskou koksárenskou společnost OKK.

Článek

Koksárna zaměstnává zhruba 700 lidí a k jejímu prodeji by mělo dojít ještě letos. Společnost se chystá zároveň zjednodušit strukturu své dcery OKD, kde by měla snížit stav administrativních pracovníků. Úsporná opatření zároveň nemají znamenat zastavení případných akvizic nových dolů.

Podle Jelínka nelze v současnosti říci, kolik zaměstnanců v Česku společnost propustí, nicméně změnami v personální oblasti chce získat kolem 40 miliónů eur.

NWR chce krátkodobými opatřeními získat 100 miliónů eur. Kromě plošného snížení platů počítá také s jednorázovým odprodáním zásob energetického uhlí v hodnotě 15 miliónů eur. Plánuje také snížit letošní plánované investiční náklady o 20 miliónů eur, mimo jiné i díky odkladu investic v oblasti přípravy vybraných porubních bloků.

Méně vytěženého uhlí

Společnost rovněž přehodnotila své letošní očekávané výrobní cíle. Nyní plánuje vytěžit devět až deset miliónů tun uhlí, původní plán pro letošní rok byl o milión tun vyšší.

Předseda představenstva NWR Gareth Penny k výsledkům řekl, že se situace na celosvětovém trhu s uhlím začala zhoršovat už v roce 2011 a v nastoleném trendu pokračuje i letos. „Trhy s uhlím po celém světě se potýkají s jednou z nejhlubších a nejdelších korekcí trhu za posledních 30 let,“ uvedl Penny.

New World Resources, která má sídlo v Amsterdamu, je přední těžební společností ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Patří jí mimo jiné černouhelná společnost OKD. New World Resources patří firmě BXR, která má v těžební společnosti téměř dvoutřetinový podíl. Ve skupině BXR má zhruba padesátiprocentní podíl český miliardář Zdeněk Bakala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám