Hlavní obsah

Strany ve Sněmovně chtějí odtajnit vlastníky solárních elektráren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Představitelé sněmovních stran se shodli na tom, že zpracují a v nejbližší době předloží návrh zákona, který rozkryje vlastníky solárních elektráren. Na vytvoření parlamentní vyšetřovací komise, kterou žádali sociální demokraté, se ale nedohodli.

Článek

Podle předsedy poslanců ČSSD Jeronýma Tejce se jeho straně sice nepodařilo prosadit vytvoření vyšetřovací komise, ale navrhovaný zákon by měl vést ke splnění hlavního cíle, tedy odtajnění vlastníků solárních elektráren. Očekává také, že nové poznatky by mohly pomoci i týmu, který vytváří prezident Miloš Zeman.

Ten nedávno dotace na solární energii označil za největší tunel v českých ekonomických dějinách a zástupcům ministerstva vnitra, Bezpečnostní informační služby, Nejvyššího státního zastupitelství, Nejvyššího kontrolního úřadu a Energetického regulačního úřadu proto navrhl vytvoření vyšetřovací komise. [celá zpráva]

Vláda chtěla původně podle ministra Martina Kuby (ODS) podobná opatření zahrnout do připravované novely zákona o obnovitelných zdrojích. „Určité paragrafy, které by se týkaly pouze rozkrytí vlastnické struktury, jsme schopni připravit rychleji,“ řekl Kuba, který by měl být společně se svým stínovým kolegou a předsedou hospodářského výboru Milanem Urbanem (ČSSD) garantem přípravy tohoto zákona.

Podle předsedy poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika bude zákon rychlejší a efektivnější než případná vyšetřovací komise. Poslanec VV Michal Babák dodal, že bude pro to, aby zákon prošel ve zrychleném čtení.

„Je to důkaz, že česká politika není až v takové krizi, jsou témata, na kterých se dokážeme dohodnout napříč politických spektrem,“ doplnil šéf klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám