Hlavní obsah

Na Slovensku zrušili poplatek za vedení úvěrového účtu

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Slovenský parlament ve středu zrušil komerčním bankám a ostatním finančním institucím právo na vybírání poplatků za správu úvěrového účtu. Pro návrh hlasovali vládní i opoziční poslanci.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Diskuse o tom, zda banky mohou vybírat poplatky za vedení úvěrového účtu, probíhají na Slovensku, podobně jako v Česku, už několik měsíců.

Po rozhodnutí parlamentu nebudou moci komerční banky, stavební spořitelny a finanční instituce poskytující spotřebitelské úvěry od 10. června 2013 inkasovat poplatek za vedení úvěrového účtu. V současnosti účtují banky na Slovensku za vedení úvěrového účtu dvě až čtyři eura (50 až 100 korun) měsíčně.

„Od 10. června banka ani žádný jiný poskytovatel úvěru nebude moci požadovat poplatky za zřízení, evidenci nebo správu úvěrového účtu,“ potvrdil po hlasování ministr financí Peter Kažimír.

Podle ministra poplatek přichází v úvahu pouze v případě, že klient dostane nějakou přidanou hodnotu. „S tou službou musí klient souhlasit. Mohlo by se jednat například o výpis z úvěrového účtu v pravidelném intervalu,“ dodal Kažimír.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám