Hlavní obsah

USA nahradí díky těžbě z břidlic Rusko, budou největším producentem plynu

Spojené státy se změní z dovozce ropy ve vývozce, uvedl Mezinárodní úřad pro energii (IEA). Plyne to ze zprávy o trzích s ropou. Zásoby břidličného plynu a ropy v USA jsou vyšší, než se dosud odhadovalo.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Těžba ropy z břidlic Monterrey

Článek

Například v útvaru Monterrey jsou vytěžitelné zásoby asi 15 miliard barelů, což je čtyřikrát více než ve známé formaci Bakken v Severní Dakotě. I ty přitom už změnily trh s plynem a ropou v USA.

Objem severoamerické těžby, americké lehké ropy LTO a těžby z kanadských roponosných písků podle zprávy úřadu změní celé odvětví, tak jako je v posledních patnácti letech měnila rostoucí spotřeba v Číně. Píše se v ní o očekávaném vývoji během příštích pěti let. Spojené státy se do roku 2015 stanou největším producentem plynu a předstihnou Rusko. Budou tak soběstačné v dodávkách energie až do roku 2035.

„Severní Amerika vytvořila šok v dodávkách, který měl dopad na celý svět,“ uvedla výkonná ředitelka úřadu Maria van der Hoevenová.

Podle ní americká produkce povede brzy k tomu, že skončí závislost na ropě od tradičních producentů na Blízkém východě, které vytvořily kartel OPEC.

Už v tomto kvartálu předstihnou dodávky do rozvojových zemí od producentů mimo OPEC dodávky od zemí OPEC.

Růst těžby ropy zemí OPEC sice bude podle zprávy pokračovat, ale pomalejším tempem. Osmiprocentní nárůst poptávky bude pokryt především ze zemí, které nejsou členy OPEC.

Země OPEC v současné době mají 35procentní podíl na produkci, do roku 2018 vzroste těžba o 1,75 miliónu barelů denně na 36,75 miliónu barelů, což je o 750 000 barelů denně méně než úřad odhadoval v roce 2012.

V letech 2012 až 2018 vzroste naopak americká produkce na 3,9 miliónů barelů ropy za den. Na růstu těžby v USA se významnou měrou podílí právě těžba frakováním z břidlic, kdy se do nich vžene pod vysokým tlakem voda nesoucí neutrální médium, většinou pelety, které zabrání uzavření mikrotrhlin, takže ropa a plyn mohou unikat a dají se těžit.

BEZ KOMENTÁŘE: Těžba ropy a plynu z břidlic

Těžba ale vyvolává obavy kvůli hrozbě znečištění vody, uvolnění metanu a také kvůli hrozbě slabších zemětřesení.

Ve Francii je tento druh těžby zakázán, v Británii byl po jím vytvořených otřesech načas zakázán, ale moratorium už skončilo.

V USA v poslední době kvůli těžbě z břidlic rapidně klesly ceny plynu.

Reklama

Výběr článků

Načítám