Hlavní obsah

Dluhopisy táhnou, za den a půl si jich lidé objednali za 7,5 miliardy

– Praha • Aktualizováno

Do úterního poledne, tedy za jeden a půl dne, si zájemci objednali státní dluhopisy za celkem 7,5 miliardy korun. Vyplývá to z informací zveřejněných v profilu ministerstva financí (MF) na Facebooku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek představil jarní emisi spořicích státních dluhopisů.

Článek

Pro srovnání loni na podzim ministerstvo evidovalo objednávky přesahující osm miliard korun. Loni na jaře si lidé za stejnou dobu objednali dluhopisy za 3,8 miliardy korun.

Dluhopisy je možné objednávat na vybraných téměř 1400 pobočkách České spořitelny, Komerční banky, ČSOB a České pošty do konce května. MF ale upozornilo, že termín může zkrátit, pokud objednávky dosáhnou 20 miliard korun.

V předchozích emisích si dluhopisů s nominální hodnotou jedna koruna museli zájemci koupit minimálně 1000 kusů. Stejně tak tomu bude i nyní. Nově ovšem budou muset lidé u výnosů dluhopisů platit 15procentní daň. Dříve vydaných dluhopisů se to netýká.

Dluhopisy jsou k dispozici pro občany ČR i cizince. Zakoupit si je mohou také občanská sdružení, nadace a nadační fondy, církve, obecně prospěšné společnosti, zahraniční neziskové společnosti, kraje, města a veřejné vysoké školy.

Obdobná nabídka jako loni

Dluhopisy vydá ministerstvo 12. června. Zájemci si mohou vybrat z obdobné nabídky dluhopisů jako loni na podzim. K dispozici tak budou prémiový dluhopis s tříletou splatností a s průměrným ročním výnosem před zdaněním 2,46 procenta, pětiletý kuponový dluhopis s průměrným ročním výnosem 2,82 procenta, pětiletý reinvestiční spořicí dluhopis s ročním výnosem 3,07 procenta, 1,5letý diskontovaný dluhopis s výnosem 1,7 procenta a sedmiletý protiinflační dluhopis. Ten je úročen podle míry inflace. Zároveň k tomu u něj MF zavedlo kvůli dani reálný výnos 0,5 procenta ročně.

První dluhopisy pro občany ministerstvo financí vydalo na podzim 2011. V současnosti jsou v oběhu dluhopisy za 56,2 miliardy korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám