Hlavní obsah

Urban chce, aby Sněmovna jednala co nejdřív o nižší dani z nafty

– Praha

Stínovému ministru průmyslu ČSSD Milanu Urbanovi se nelíbí, že se Sněmovna stále ještě nezabývala návrhem na snížení spotřební daně z benzínu a nafty, který spolu se svými stranickými kolegy předložil už loni v srpnu. Chce proto navrhnout, aby se touto předlohou poslanci zabývali ve středu odpoledne.

Foto: Petr Horník, Právo

Milan Urban (ČSSD)

Článek

Návrh sociálních demokratů snižuje sazbu daně u nafty o 2,50 Kč na litr a u benzínu o 1,50 Kč na litr. Podle Urbana by snížení daně pomohlo zvýšit konkurenceschopnost a přineslo i víc peněz do státního rozpočtu. „Ten zákon má hlavu a patu,“ řekl. „Je to novela, která může způsobit lepší konkurenceschopnost českých firem a případně zvýšit spotřebu domácností,“ dodal.

Urban není spokojený s tím, že návrh neprošel ani prvním čtením. „Vedení Sněmovny by si v tomto mělo udělat pořádek. Dokonce to vyvolává určitou aktivitu, zda nemáme změnit jednací řád, protože by se také mohlo stát, že tady bude ležet nějaký zákon celé čtyři roky a Sněmovna ho neprojedná ani v prvním čtení,“ uvedl.

Návrh loni zamítnut

Stejný návrh ČSSD zamítli poslanci již loni v červnu, ale sociální demokraté ho poté předložili znovu koncem loňského srpna, kdy ceny u čerpacích stanic dosahovaly rekordních výší.

Vláda s návrhem nesouhlasí a nesouhlasí ani s obdobným návrhem, který vznesli poslanci VV. Podle vlády by se výběr daně propadl až o víc než 15 miliard korun. Nepokládá také za jisté, že by vlivem snížení daně klesly i ceny pohonných hmot.

Reklama

Výběr článků

Načítám