Hlavní obsah

Nad Detroitem se vznáší hrozba bankrotu, varuje krizový manažer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Detroit

Americké město Detroit se dostalo do insolvence a hrozí mu bankrot, pokud se nedohodne s věřiteli a odbory na krocích, které by jeho finanční problémy zmírnily. Ve své první oficiální zprávě to uvedl krizový finanční manažer města Kevyn Orr.

Foto: Rebecca Cook, Reuters

Krizový finanční manažer Kevyn Orr.

Článek

Orr hodlá bezodkladně zahájit jednání s věřiteli a odbory a předpokládá, že by měl do konce června vědět, zda bude možné dát městské finance do pořádku bez vyhlášení bankrotu.

Detroit měl koncem dubna na hotovosti 64 miliónů dolarů (zhruba 1,3 miliardy korun), ale jen díky tomu, že odložil platby v objemu 226 miliónů dolarů na penze, úvěry a další závazky.

„Výdaje Detroitu nadále přesahují příjmy navzdory snižování nákladů,“ upozornil Orr. „Jinými slovy Detroit utratí více, než získá,“ dodal. Jednou z největších zátěží pro městskou pokladnu jsou výplaty důchodů zaměstnancům města, upozorňuje agentura Reuters.

Není čas na paniku

James Spiotto, expert na obecní restrukturalizace, se domnívá, že by se Detroit mohl bankrotu vyhnout. Podle něj musí Orr spolupracovat se státem a s dalšími stranami a řešit hluboce zakořeněné problémy. „Je to naléhavé, ale není čas na paniku. Je potřeba udržitelný, finančně dostupný plán obnovy,“ dodal Spiotto s tím, že je nutné, aby všichni zainteresovaní účastnící věděli, co je čeká.

Populace Detroitu od roku 2000 do roku 2010 klesla na 713 777 lidí. Byla tak nejnižší od roku 1910, kdy činila 466 000 osob. Kromě propouštění v automobilkách za to mohly také nejisté vyhlídky kdysi prosperující metropole, která se proslavila zejména automobilovým průmyslem.

V minulosti se vyhnula obdobným potížím další americká města jako New York, Philadelphia nebo Cleveland, pro která byl rovněž vypracován dlouhodobý plán obnovy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám