Hlavní obsah

V Temelíně začala výměna paliva v reaktoru druhého bloku

Temelín

V Jaderné elektrárně Temelín bylo v pondělí zahájeno vyvážení paliva z reaktoru druhého výrobního bloku. Kontrolou projde všech 163 palivových souborů. Zpět do reaktoru se jich vrátí 121, doplněny budou 42 novými soubory. Druhý blok přestal elektřinu vyrábět před deseti dny.

Foto: Jakub Svoboda, Právo

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

Pravidelná odstávka pro výměnu čtvrtiny paliva v reaktoru je plánovaná na 48 dní. Výrobu elektřiny by měl druhý blok obnovit v druhé polovině června, sdělil mluvčí elektrárny Marek Sviták.

„Vlastní výměna paliva začíná přesunem všech palivových souborů z reaktoru do bazénu skladování, který je hned vedle reaktoru. Zde je každý soubor zkontrolován,“ uvedl Sviták. Veškerá manipulace s palivem se odehrává pod vodou a pomocí dálkově řízeného zavážecího stroje. Pracovníci elektrárny ho ovládají z místnosti nad reaktorovým sálem.

„Stroj má dvě tyče. Pracovní, do které se palivový soubor vtáhne, a televizní, pomocí které pak obsluha stroje může sledovat celou cestu palivového souboru. Manipulace s jedním souborem trvá asi půl hodiny,“ uvedl vedoucí útvaru transportně-technologická část Jiří Bigas.

Desetileté chladnutí

Palivové soubory, které se již nevrací do reaktoru, se umístí do bazénu skladování. Tam zhruba deset let chladnou. Následně jsou uloženy do kontejnerů Castor. Kapacita jednoho kontejneru je 19 palivových souborů. V kontejnerech jsou převezeny do skladu použitého paliva, který je v areálu elektrárny v provozu od roku 2010. Tam mohou být umístěny až 60 let.

Odstávka bloku není jen kvůli výměně paliva. Harmonogram obsahuje 10 000 činností. Součástí jsou kontroly a revize, které mají ověřit stav zařízení a připravit ho na následný desetiměsíční provoz. V rámci programu sledování životnosti tlakové nádoby budou z reaktoru vyjmuty takzvané svědečné vzorky a předány ke zkouškám odborníkům z Ústavu jaderného výzkumu v Řeži.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám