Hlavní obsah

Bendl předloží návrh na sloučení potravinových kontrol na podzim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zemědělství pod vedením Petra Bendla (ODS) předloží návrh zákona o potravinách, který sloučí kontrolu potravin pod jeden orgán spadající právě pod tento resort, na podzim. Ministr to řekl v neděli v Otázkách Václava Moravce v České televizi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Bendl

Článek

"Je to legislativa, která si vyžaduje více času. Pokusíme se ji dát dohromady tak, aby přišla někdy v září, říjnu do meziresortního připomínkového procesu, případně do parlamentu," řekl Bendl.

Ten už dříve informoval o záměru sloučit Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci a Státní veterinární správu do jedné dozorové instituce. Nedáno tento návrh schválila vláda.

Podle Bendla ale nejsou hlavním důvodem slučování těchto dvou úřadů úspory, jako je to u jiných podobných případů. "Hlavním smyslem slučování je sjednocení kontrol. Nyní někde dochází k duplicitám, několik dozorových orgánů chodí kontrolovat totéž, často s odlišným výsledkem," vysvětlil.

Stínový ministr zemědělství z opoziční KSČM Pavel Kováčik se slučováním nesouhlasí. "Obě správy mají vedle kontroly potravin také celou řadu dalších kompetencí. Pod vlajkou ušetření se zhorší situace pro spotřebitele. Věřím proto tomu, že se tento nápad ještě několikrát promyslí a prodiskutuje tak, aby se s vaničkou nevylilo i dítě," řekl Kováčik.

Reklama

Výběr článků

Načítám