Hlavní obsah

T-Mobilu přibyli zákazníci, ale poklesl provozní zisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuzemskému telekomunikačnímu operátorovi T-Mobile v letošním prvním čtvrtletí klesl provozní zisk před započtením úroků, daní a odpisů (EBITDA) meziročně o 14,3 procenta na 2,65 miliardy korun. Tržby se snížily o téměř desetinu na 5,8 miliardy korun, zákazníků využívajících mobilní služby přibylo. Ve středu to sdělila mluvčí operátora Martina Kemrová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

"První čtvrtletí roku 2013 potvrdilo trendy zaznamenané již v předchozím období: další rozvoj datových služeb a další snižování průměrné útraty na zákazníka, zatímco spotřeba telekomunikačních služeb opět vzrostla," uvedla společnost v tiskové zprávě.

Počet zákazníků využívajících služby T-Mobile se ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku zvýšil o čtyři procenta na téměř 5,6 miliónu. Tarif u nich má více než 56 procent zákazníků. Tržby přepočtené na uživatele dále klesaly, průměrná měsíční útrata za mobilní služby na zákazníka činila 301 Kč, což je meziročně o 15,9 procenta méně. "Růst využívání dat se promítl v podílu nehlasových služeb na tržbách z mobilních služeb, který stoupl o čtyři procentní body na rekordních 31 procent," uvedla firma.

V prvním čtvrtletí letošního roku zákazníci mobilní sítě T-Mobile měsíčně provolali v průměru 134 minut, což je o 1,5 procenta více než o rok dřív. Zvýšil se i počet zaslaných textových zpráv, objem přenesených dat meziročně vzrostl o 93 procent.

Konkurenční Telefónice klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk o třetinu na 1,05 miliardy Kč a konsolidované provozní výnosy se snížily o čtyři procenta na 11,9 miliardy korun. Počet mobilních zákazníků se meziročně zvýšil o 110 000 na 5,05 miliónu. Vodafone zatím výsledky neoznámil.

T-Mobile Czech Republic působí na tuzemském trhu od roku 1996, s téměř 5,6 milionu mobilních zákazníků ke konci března zůstává jedničkou na českém mobilním trhu.
Společnost je členem mezinárodní telekomunikační skupiny Deutsche Telekom, která ve středu oznámila, že jí hrubý provozní zisk bez mimořádných položek v prvním čtvrtletí klesl o 4,3 procenta na 4,29 miliardy eur (111 miliard Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám