Hlavní obsah

Čtvrtina tuzemských firem zkresluje finanční výsledky, zjistil průzkum

Praha

Čtvrtina Čechů připouští, že v loňském roce jejich firma manipulovala s finančními výsledky, pokud jde například o nadhodnocování tržeb nebo naopak podhodnocování nákladů. Navíc se skoro třetina českých zaměstnanců domnívá, že k získání nové zakázky slouží úplatky. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ernst & Young ve 36 evropských, asijských a afrických zemí.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jak průzkum ukázal, Češi mají po Belgičanech nejvíc pesimistické vize, pokud jde o další vývoj situace na trhu. Téměř polovina dotázaných Čechů pak uvedla, že v jejich oborech budou manažeři v následujících 12 měsících pod zvýšeným tlakem, aby zajistili dobré hospodářské výsledky jejich společnosti. Tato situace tak může vyústit ve více podvodů a častější využívání nekalých praktik.

„Podniky jsou v současných náročných ekonomických podmínkách pod trvalým tlakem, který je nutí zvyšovat zisk doslova za každou cenu,“ sdělila k výsledkům Magdalena Souček z Ernst & Young.

Korupce v Česku nad evropským průměrem

Souček je přesvědčena, že když se vrcholný management společnosti rozhodne utajit manipulaci s finančními výsledky, podaří se mu to. Na situaci může upozornit whistleblower, tedy oznamovatel z prostředí firmy. Podle průzkumu si však jen 17 procent českých zaměstnanců myslí, že pokud nahlásí neetické jednání, najdou ve své společnosti oporu.

„Dnes je pro každou organizaci prioritou kontrola nákladů, zatímco dodržování předpisů se považuje za ,nadstavbu‘,“ doplnil Tomáš Kafka z Ernst & Young.

Korupci považuje v Česku za rozšířenou 73 procent českých respondentů, evropský průměr je přitom 57 procent. V Polsku pokládá korupci za rozšířenou 59 procent, v Maďarsku 70 procent a na Slovensku 84 procent lidí. Ze všech států, které se zúčastnily průzkumu, je situace nejhorší ve Slovinsku, kde korupci označilo za rozšířený jev 96 procent dotázaných.

Reklama

Výběr článků

Načítám