Hlavní obsah

Stavebnictví se v březnu propadlo o pětinu

– Praha • Aktualizováno
Novinky, pit

Stavební výroba v Česku se za březen ve srovnání se stejným měsícem loňského roku propadla o 20,6 procenta. Na výsledku se podílelo chladné počasí, uvedl Český statistický úřad. V únoru stavebnictví sice zaznamenalo růst o 2,3 procenta, ale to byl jen momentální záchvěv.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Stavební výroba v Česku za březen výrazně poklesla.

Článek

V březnu pokleslo meziročně jak pozemní stavitelství o 21,7 procenta, tak i inženýrské stavitelství o 17,8 procenta. „Stát jako velký investor raději šetří a to se projevuje na objemu staveb, které se realizují v Česku,“ sdělil analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit.

Foto: David Ryneš, Novinky

Stavební výroba

I když soukromí investoři místy hlásí obnovení projektů, tak jde o menší zakázky, které mají jen lokální význam. „Citelně to je znát na výstavbě bytů. Za poslední dva roky je výrazně více dokončených bytů než zahájených,“ informoval Kozub.

Oparava D1 situaci nezachrání

Developeři podle Kozuba raději doprodají své již dokončené byty a pečlivě si rozmýšlejí, jaké nové projekty nyní začnou. „Rekonstrukce dálnice D1 je nejviditelnější stavbou Česka, ale objemem není pro celý obor zásadní. Celá rekonstrukce bude stát zhruba 14 miliard korun a první dva rekonstruované úseky dohromady cenou nepřesáhnou 1,4 miliardy korun,“ připomněl Kozub s tím, že pro celý sektor stavebnictví jsou to minimální částky.

Situace by se podle Kozuba měla začít postupně zlepšovat v příštím roce. Přesto ale velikost celého stavebního sektoru v příštích několika letech nedosáhne tak velkého objemu, jaký měl před krizí.

Reklama

Související články

Staví se méně, pokles ale zpomaluje

Stavební výroba v lednu v porovnání se stejným měsícem roku 2012 klesla o 9,3 procenta. Pokles se nicméně zpomalil, protože v prosinci se výroba meziročně...

Stavebnictví po více než roce vzrostlo

Stavební výroba zaznamenala v měsíci únoru v porovnání se stejným obdobím loňského roku růst o 2,3 procenta, po očištění o nižší počet pracovních dnů dokonce...

Výběr článků

Načítám