Hlavní obsah

Průmyslu se nedaří, v březnu zrychlil propad na šest procent

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Tuzemský průmysl vykázal za březen další zrychlení poklesu, když se v meziročním srovnání propadl o šest procent. Oproti únoru po očištění od sezónních vlivů se výroba snížila o 0,2 procenta, informoval Český statistický úřad.

Článek

„Dnešní špatná čísla jen dokreslují celkový obrázek ekonomiky, jejíž tempo se dlouho pohybuje kolem nuly,“ sdělil analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin. Na nepříznivém březnovém výsledku se podepsal i nižší počet pracovních dnů, bez nich by klesl průmysl „pouze“ o 2,1 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průmyslová výroba

Nové zakázky klesly meziročně o 1,8 procenta. Zahraniční zakázky sice vzrostly o 0,9 procenta, ovšem ty domácí se snížily o 6,7 procenta.

Na poklesu se nejvíc podílelo odvětví výroby motorových vozidel, jejichž produkce se propadla o 15,4 procenta. Právě globální potíže na automobilovém trhu způsobují vrásky jednotlivým automobilkám. „Z českého pohledu je varující zejména klesající trend registrací nových aut v Německu a v Evropské unii jako celku,“ uvedl analytik Miroslav Frayer z Komerční banky.

Na oživení si ještě počkáme

Podle Volfa se situace jen tak nezmění. „Domácí poptávka je kvůli vysoké nezaměstnanosti velmi nízká. Záchrana v podobě zahraniční poptávky nepřichází, jelikož ani naši sousedé nejsou v situaci, kdy by mohli výrazněji utrácet,“ dodal.

Analytik Petr Dufek z ČSOB připomněl, že i nadále se firmy zbavují zaměstnanců a výrazně omezují navyšování mezd.

Podle Petra Smutného ze společnosti PwC ČR by mohly být první známky zlepšení vývoje ekonomiky viditelné v závěru letošního roky. „Na skutečné oživení se ale můžeme těšit nejdříve v příštím roce,“ uvedl Smutný.

Reklama

Výběr článků

Načítám