Hlavní obsah

V srdci Beskyd má vzniknout spalovna

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frýdlant nad Ostravicí

Nechceme ve městě spalovnu na biomasu, která nám znečistí ovzduší. Zásadně to odmítáme! Zní z městečka v podhůří Beskyd. Obyvatelé téměř desetitisícového Frýdlantu nad Ostravicí jsou zděšeni ze záměru pražské firmy vybudovat kousek od sídliště na Harcovské a rodinných domků, ale také jen pár kilometrů od zvláště chráněných území elektrárnu na biomasu.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Článek

„O tom, že tady chtějí stavět spalovnu, už jsem slyšela. Je to naprostá volovina stavět něco takového ve Frýdlantu, v srdci Beskyd. Má se zde rozvíjet cestovní ruch, ne zřizovat další zdroj znečištění ovzduší. Naprosto s tím nesouhlasím,“ řekla například Právu jedna z obyvatelek Frýdlantu nad Ostravicí Dagmar Chrastinová.

Pavla Fucimanová zase jezdí do Frýdlantu se svými dvěma malými dětmi za čistým vzduchem. „Už nevím, kam máme před smogem, který nás ve městě trápí, utéct. Jestli tam postaví spalovnu, dostanu se z deště pod okap. Jsem úplně znechucená,“ zlobila se mladá maminka.

Také na sociální síti Facebook lidé řeší výstavbu spalovny. „Dle rozptylových studií bude emisemi z nového zdroje a hlukem zejména zasaženo sídliště kolem ulice Harcovská, ke zhoršení životního prostředí dojde ale v celém údolí města,“ píše zde mimo jiné Radek Urbiš. „Spalovna uprostřed sídliště a ve městě, které si říká brána Beskyd? V tomto státě o všem rozhodují peníze,“ reagují další lidé na síti.

O spalovně budou jednat radní města

Také frýdlantská starostka Helena Pešatová (BEZPP) je ze záměru vybudovat ve městě Energetické centrum v šoku. „Je to neuvěřitelná drzost. Nikdo s námi tento záměr nekonzultoval. Dozvěděli jsme se o tom až teď, kdy krajský úřad zahájil zjišťovací řízení záměru dle zákona o posuzování vlivů na životní prostředí. S vybudováním spalovny zásadně nesouhlasíme. Své odmítavé stanovisko jsme již zformulovali a poslali radním,“ sdělila v pátek v poledne Právu starostka s tím, že v úterý 7. května pak rada města rozhodne.

„Předpokládám, že odmítavé stanovisko bude schváleno a následně zasláno kraji. S tím přece nemůže nikdo souhlasit,“ rozčilovala se starostka.

„Společnost Laskin invest nám předložila 10. dubna oznámení o záměru vybudovat Energetické centrum Frýdlant nad Ostravicí. Na základě žádosti zahájil kraj dle zákona o posuzování vlivů na životní prostředí takzvané zjišťovací řízení. Jeho cílem je zjistit, zda může mít zamýšlený záměr významný vliv na životní prostředí,“ uvedl za kraj Milan Machač, vedoucí oddělení hodnocení vlivů na životní prostředí a lesního hospodářství.

Dodal, že informaci o záměru kraj rozeslal příslušným úřadům, aby se vyjádřily. „Každý může na krajský úřad zaslat písemné vyjádření po dobu 20 dnů od zveřejnění, tedy do 8. května,“ upozornil Machač s tím, že po ukončení procesu posuzování vlivů na životní prostředí slouží výsledné stanovisko pro vydání následných rozhodnutí, která vydává například stavební úřad.

Pokud by firma měla veškerá povolení, tak by podle záměru chtěla začít stavět již letos na podzim. Vyjádření pražské akciové společnosti Laskin invest, jejíž členové představenstva pochází z Havířova, Frýdlantu nad Ostravicí i Ostravy, se bohužel Právu zatím nepodařilo zjistit. Redakce je stále zjišťuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám