Hlavní obsah

V dubnu zbankrotovalo 453 firem

Praha

V dubnu bylo vyhlášeno 453 firemních bankrotů, což bylo o osm méně než předchozí měsíc. Za tímto poklesem stojí nižší počet bankrotů fyzických osob podnikatelů. Přesto na ně stále připadají více než dvě třetiny firemních bankrotů. Bankrotujících obchodních společností naopak mírně přibylo. Vyplývá to z aktuální analýzy společnosti CRIF - Czech Credit Bureau

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Celkem 80 procentům zbankrotovaných podnikatelů soudy v dubnu povolily oddlužení.

„U bankrotů fyzických osob podnikatelů pozorujeme neustálý růst případů řešených oddlužením, tedy způsobem typickým pro nepodnikatelské subjekty. Zatímco v roce 2008 soudy povolily oddlužení pouze u tří procent případů, předloni se jich tak řešila už polovina, loni dvě třetiny a letos se aplikovalo průměrně v 79 procentech případů," uvedla vedoucí analytického oddělení CRIF - Czech Credit Bureau Věra Kameníčková.

Počet návrhů na firemní bankrot v dubnu znovu vzrostl. Bylo podáno 995 návrhů, z toho na fyzické osoby podnikatele připadlo 624 návrhů, tedy 63 procent. To je nejvyšší počet od ledna 2008. Nejvíce firemních bankrotů bylo v dubnu vyhlášeno v Praze (56), nejméně v Libereckém kraji (10).

Růst firemních bankrotů o polovinu

Meziročně se počet firemních bankrotů zvýšil o 51 procent. Nejvyšší meziroční růst firemních bankrotů nastal v Karlovarském kraji (o 235 procent). Naopak nejnižší meziroční dynamiku firemních bankrotů (o 16 procent) vykázaly Zlínský a Moravskoslezský kraj. Nejrychleji meziročně vzrostl počet bankrotů v odvětví služeb (růst o 15 procent).

Za posledních 12 měsíců bylo nejvíce bankrotů obchodních společností vyhlášeno opět v Praze, a to jedna třetina (450). Nejméně obchodních společností zbankrotovalo v Karlovarském kraji (28), který je nejméně lidnatý. Celkově se počet bankrotů obchodních společností meziročně zvýšil o sedm procent, nejrychleji v Praze (o 20 procent). V šesti krajích se jejich počet meziročně snížil, nejvíce v kraji Vysočina (o 23 procent).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám