Hlavní obsah

Boeing začal nabízet nová letadla 777X, konkurenta Airbusu

Seattle (USA)/Paříž

Americká strojírenská firma Boeing začala nabízet zákazníkům dálková letadla ze své dlouho očekávané řady 777X, která by měla konkurovat připravovaným strojům A350 evropského výrobce Airbus. Podle agentury Reuters to sdělily zdroje z odvětví.

Foto: Guido Krzikowski , Reuters

Singapurský Boeing 777

Článek

Model Boeing 777X má být modernizovanou verzí oblíbeného typu širokotrupých letadel 777, který se na linkách objevil v roce 1995. Novinka by měla být mimo jiné osazena novými motory od společnosti General Electric.

Zdroje obeznámené se situací uvedly, že správní rada Boeingu dala souhlas k prodeji. Jakmile získá dostatečné množství zakázek, měla by správní rada povolit výzkum a konstrukci letadla.

Mluvčí Boeingu Doug Alder podotkl, že společnost podniká ohledně programu 777X nové kroky a začala se zákazníky jednat o dodatečných detailech týkajících se technických parametrů, cen a harmonogramu.

Boeing má na lukrativním trhu velkých dvoumotorových letadel fakticky monopol, ohrožuje ho ale nástup nových strojů Airbus A350-1000 pro 350 cestujících. Nové stroje evropského výrobce by se na komerčních linkách mohly objevit v roce 2017, letadla 777X odhadem kolem roku 2020.

Airbus tvrdí, že jeho nový letoun z karbonových vláken a dalších kompozitních materiálů bude lehčí a provoz levnější než 777X, kterému zůstane kovový trup. Boeing se zřejmě chystá oponovat, že jeho nový stroj s kapacitou asi 400 lidí bude mít díky novému motoru a zdokonaleným křídlům nižší provozní náklady na sedadlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám