Hlavní obsah

Stát hospodařil v dubnu se schodkem přes 16 miliard

– Praha • Aktualizováno

Státní rozpočet se v dubnu propadl do schodku 16,5 miliardy korun. Přesto je to podle ministerstva financí nejlepší dubnový výsledek od roku 2000.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Budova ministerstva financí

Článek

Pro srovnání, v březnu činil přebytek 14 miliard korun. Loni v dubnu pak rozpočet vykázal deficit 44,7 miliardy korun. Na celý letošní rok je schválen rozpočet s deficitem 100 miliard korun.

„Pokud by se zohlednil mimořádný vliv dříve zaplacených záloh na regionální školství oproti minulému roku, saldo by se zlepšilo o více než 40 miliard,“ sdělilo ministerstvo s tím, že schodek za první čtyři měsíce letošního roku by tak dosáhl jen čtyř miliard korun.

Celkové příjmy rozpočtu ke konci dubna meziročně stouply o 11 procent na 373,2 miliardy korun. Daňové příjmy stouply o dvě miliardy korun na 168,7 miliard korun.

Na dani z přidané hodnoty (DPH) stát vybral 74,7 miliardy korun, meziročně o tři procenta více. Ze spotřebních daní rozpočet získal 45,3 miliardy korun, meziročně o miliardu korun více.

Celkové výdaje rozpočtu meziročně stouply o více než dvě procenta na 389,8 miliardy korun. Z toho na sociální dávky stát poskytl 159 miliard korun, což je meziročně o 1,2 miliardy méně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám