Hlavní obsah

Slovinsko bude potřebovat půjčku, uvedl Moody´s, když mu srazil rating

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ratingová agentura Moody's snížila v úterý hodnocení závazků Slovinska do spekulativního pásma. Moody's snížil hlavní dlouhodobý rating země o dva stupně na Ba1 z Baa2. Výhled zůstává negativní, což znamená, že rating může dále spadnout.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo Moody´s

Článek

Moody´s srazil úvěrový rating Slovinska do neinvestiční kategorie, což znamená, že do dluhopisů této země nemohou investovat bezpečné fondy.

Agentura uvedla, že má pro snížení tři důvody: bankovní sektor země, stav vládních financí a nejistý výhled dalšího financování. U bankovního sektoru uvedla, že existuje pravděpodobnost, že bude potřebovat další pomoc a kapitálové injekce. U druhého důvodu zmínila neustálý růst zadlužení země a zhoršující se nevyrovnanost rozpočtu.

Konkurenční agentura Standard & Poor's hodnotí úvěrovou spolehlivost Slovinska stupněm A- se stabilním výhledem. U agentury Fitch má Slovinsko rovněž známku A-, ale výhled je negativní.

Slovinsko bylo první postkomunistickou zemí, která zavedla jednotnou evropskou měnu. Eurozóna se však nyní potýká s dluhovou krizí, kvůli které již bylo několik členských zemí takzvané periférie nuceno požádat o zahraniční pomoc.

Úvěrový rating je důležitý pro investory, protože jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost splacení úvěru správně a včas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám