Hlavní obsah

Ceny domů v USA letí nahoru, v únoru nejrychleji za sedm let

New York

Ceny rodinných domů ve Spojených státech vzrostly v únoru nejrychlejším tempem za posledních téměř sedm let. Čerstvé údaje z průzkumu Standard & Poor’s/Case-Shiller tak svědčí o pokračujícím zotavování trhu obytných realit. Ten je jednou z klíčových součástí americké ekonomiky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Index cen domů ve 20 metropolitních oblastech USA vzrostl v meziročním únorovém srovnání o 9,3 procenta, což byl jeho nejvyšší nárůst od května 2006, kdy v USA vrcholila takzvaná bublina nadhodnocených realit. Její následný krach vyvolal vážnou finanční krizi a hlubokou recesi.

V lednu se ceny rodinných domů v meziročním srovnání zvýšily o 8,1 procenta. Druhý měsíc za sebou přitom rostly ve všech 20 sledovaných oblastech.

Výsledky nad odhady

Výsledky průzkumu překonaly odhady analytiků. „Navzdory některým nejednoznačným březnovým údajům z ekonomiky je sektor bydlení nadále jedním z těch světlejších míst,“ řekl k údajům podle agentury Reuters David Blitzer, který předsedá výboru pro indexy u společnosti S Dow Jones Indices.

Ceny domů podle tohoto průzkumu rostou po očištění o sezónní vlivy od loňského února. Znamená to první celý rok vzestupu cen od minulého realitního boomu.

Americký trh obytných realit se začal minulý rok po dlouhé stagnaci postupně zotavovat. Loni to bylo poprvé od roku 2005, kdy obytná výstavba přispěla k růstu americké ekonomiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám