Hlavní obsah

Hospodaření státu je na internetu, zatím v základní verzi

– Praha

Ministerstvo financí spustilo základní verzi specializovaného informačního portálu. Na něm budou zveřejňována data o průběžném hospodaření státu, půjde tedy například zjistit, jak se státu daří výběr daní nebo jak hospodaří ministerstva.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ministerstvo financí ČR

Článek

Stránky informačního portálu obsahují základní informace o letošním rozpočtu a podrobné informace, včetně tzv. rozklikávacího rozpočtu, za předchozí roky. Přístup do portálu je bez autorizace a data v něm se budou aktualizovat automaticky.

„Jedná se o další krok pro zvýšení transparentnosti veřejných rozpočtů. Každý si bude moci na jednom místě zjistit podrobné informace o hospodaření na všech úrovních státní správy a samosprávy," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

V první verzi obsahuje portál především data z Centrálního systému účetních informací státu. Aktualizovat se server bude jednou za čtvrtletí u dat z Centrálního systému účetních informací státu a jednou za měsíc u dat z Rozpočtového informačního systému.

Konečná podoba na konci roku

V průběhu letošního roku bude podle MF systém postupně aktualizován a doplněn o další nástroje, jako je například možnost dynamické analýzy dat pomocí pokročilého nástroje pro reporting nebo automatické exporty pro systémy třetích stran. „Do své finální podoby bude portál uveden k 31. prosinci 2013,“ uvedlo ministerstvo.

Zveřejňování informací o hospodaření státu vychází ze zavedeného systému Státní pokladny. Ten od ledna propojil státní organizace, nyní jsou v systému data od 17 500 účetních jednotek, tedy například ministerstev, státních fondů, obcí, krajů, příspěvkových organizací nebo veřejných vysokých škol.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám