Hlavní obsah

Zájem o druhý pilíř mají stále jen čtyři procenta Čechů, zjistil průzkum

Praha

Jen 4,1 procenta Čechů starších 18 let má aktuálně zájem vstoupit do druhého pilíře penzijního systému. Potvrdil se tak dlouhodobý trend, kdy kromě mírného výkyvu v březnu zájem dlouhodobě klesá. Vyplývá to z průzkumu poradenské firmy Swiss Life penzijní barometr, který pravidelně každý měsíc mapuje zájem Čechů o druhý pilíř.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Ilustrační foto

Článek

V Česku žije podle údajů Českého statistického úřadu přibližně 6,2 miliónu obyvatel ve věku 18 až 60 let. O vstup do druhého pilíře se tak zajímá maximálně 250 000 lidí.

„Investovat v této situaci do reklamní kampaně na produkt, o kterém se už ví, že o něj není zájem, je jen mrhání veřejnými prostředky. Lepší by bylo přijít s novým řešením, které bude zajímavé pro zájemce o penzijní spoření a zároveň pomůže stabilizovat český penzijní systém do budoucna,“ komentoval výsledky barometru hlavní analytik Swiss Life Select Tomáš Rampula.

Vstup do druhého, soukromého důchodového pilíře je možný od 1. ledna 2013, a to pro všechny osoby starší 18 let, které ještě nepobírají důchod. Lidé starší 35 let (podle věku k 1. lednu 2013) mohou vstoupit jen do 1. července 2013, mladší pak nejpozději do konce kalendářního roku, ve kterém dosáhnou 35 let. Průzkum zpracovala agentura STEM/MARK na reprezentativním vzorku 966 respondentů z celé ČR.

Penzijní společnosti stále doufají v růst

Za první tři měsíce vstoupilo do druhého pilíře penzijního systému 22 375 lidí. V březnu přibylo 8871 klientů, tedy skoro stejně jako v únoru. Penzijní společnosti přitom původně očekávaly, že do druhého pilíře vstoupí do konce června asi půl miliónu lidí. Malý zájem podle nich souvisí s negativní kampaní, která je proti reformě vedena ze strany levice a odborů. Nicméně očekávají, že ve druhém čtvrtletí počet klientů výrazně stoupne, řada lidí prý rozhodnutí odkládá na červen.

Druhý pilíř spočívá v dobrovolném vyvedení tří procent pojistného z průběžného státního pilíře do soukromého penzijního fondu. Podmínkou je to, že lidé budou přidávat další dvě procenta ze své hrubé mzdy.

Základní spořící strategie jsou čtyři, liší se odhadovaným výnosem a s ním spojenou mírou rizika. Strategii je možné měnit jednou za rok zdarma. Vstup do fondu je ale už nevratný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám