Hlavní obsah

Itálie sice zažehnala krizi, přesto by mohla žádat o finanční pomoc

Milán

Itálie odvrátila bezprostřední krizi tím, že se jí podařilo vytvořit novou vládu, přesto nemá podle ratingové agentury Moody’s zdaleka vyhráno. Nad apeninskou zemí, která patří k nejzadluženějším v Evropě, se totiž stále vznáší hrozba nucené žádosti o finanční pomoc.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo agentury Moody’s

Článek

„Nemůžeme ještě vyloučit, že Itálie ve finále požádá o pomoc Evropskou centrální banku a Evropský stabilizační mechanismus (ESM),“ uvedl analytik Moody’s Dietmar Hornung v rozhovoru pro italský list La Repubblica.

Nová italská vláda premiéra Enrika Letty o víkendu složila přísahu do rukou prezidenta Giorgia Napolitana. Jednadvacetičlenný kabinet velké koalice vznikl po dvou měsících od nerozhodných únorových voleb. V pondělí bude o vyslovení důvěry vládě hlasovat parlament.

Moody’s bude podle Hornunga monitorovat schopnost nové vlády pokračovat v rozsáhlých strukturálních reformách, které Itálie potřebuje k posílení své úvěrové spolehlivosti. Moody’s v pátek potvrdila úvěrový rating Itálie na stupni Baa2. Výhled ratingu však zůstává negativní kvůli pokračující hospodářské recesi.

Moody's v pátek předpověděla, že italská ekonomika se letos propadne o 1,8 procenta namísto dříve předpokládaného poklesu o procento. V příštím roce čeká agentura růst ekonomiky o 0,2 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám