Hlavní obsah

Po mobilním volání přichází na řadu plyn, konkurence sráží cenu

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Avizované zlevňování zemního plynu v Česku jednotlivými dodavateli je důsledkem konkurenčního boje na trhu, z něhož by měl profitovat koncový zákazník. Uvedli to analytici oslovení Novinkami, podle nichž v tomto případě existuje paralela mezi plynaři a mobilními operátory, kteří své služby nedávno radikálně zlevnili.

Článek

„Impulsem ke změně se staly měnící se vnější tržní podmínky,“ sdělil ke srovnání plynařů a mobilních operátorů ekonom Pavel Sobíšek z UniCredit Bank.

Podle analytika Miroslava Nováka ze společnosti Akcenta je hlavním důvodem snížení ceny sílící konkurenční prostředí a rovněž i rychlý rozvoj těžby břidlicového plynu, především ve Spojených státech.

Také Sobíšek vidí za zlevňováním cen zemního plynu v první řadě otevření trhu a fungující konkurenční prostředí. „Impulsem k cenovým pohybům se potom stal fakt, že v důsledku rozvoje těžby břidlicového plynu ve světě klesla jeho spotová (burzovní – pozn. redakce) cena výrazně pod cenu, kterou platí dovozci ruskému dodavateli Gazprom na základě dlouhodobého kontraktu,“ doplnil.

Brzdou jsou kontrakty s Gazpromem

Pokud jde o další snížení cen plynu, prostor v tomto případě podle Sobíška existuje. „Loni v jednom okamžiku činila průměrná cena pro podniky v USA jen třetinu průměrné ceny pro podniky v Evropě,“ připomněl.

Pravdou je, že těžba břidlicového plynu způsobila doslova revoluci. Ve Spojených státech kvůli ní spadly ceny plynu o více než polovinu. „Situace v Evropě je odlišná a vzhledem k dlouhodobým kontraktům s Gazpromem zde nepůjde postupovat tak razantně jako ve Spojených státech,“ uvedl analytik Jiří Šimara ze společnosti Cyrrus.

Novák připomněl zajímavý fakt. Přestože v loňském roce cena plynu na trzích vzrostla téměř dvojnásobně, i tak se jednotliví dodavatelé plynu v Česku rozhodli jít s cenami dolů. To podle Nováka jenom potvrzuje sílící konkurenční prostředí v branži. „Po letech se zdá, že se karta začíná obracet alespoň částečně ve prospěch spotřebitele,“ doplnil.

Zlevnění jako na běžícím páse

Počátkem dubna sdělila společnost RWE, největší hráč na tuzemském trhu, že od května zlevní dodávky plynu o deset procent. Společnost Pražská plynárenská  následně ohlásila, že taktéž od května zlevní plyn o 11 procent. Snížení cen už také avizovaly společnosti ČEZ a Bohemia Energy.

„My jsme nabídli všem domácnostem a maloodběratelům při prodloužení smlouvy levnější plyn o 6,5 procenta již před letošní zimní sezónou a od 1. května tohoto roku pak nabízíme obdobně plyn levnější o 11 procent,“ uvedl pro Novinky mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek.

Alternativní dodavatelé nezůstávají pozadu

Bohemia Energy coby největší alternativní dodavatel elektřiny a zemního plynu na tuzemském trhu chce nabídnout od letošního června novým zákazníkům, kteří si zvolí produkt Garance 2013, ceny zemního plynu až o 17 procent nižší oproti současné úrovni. Další alternativní dodavatel, společnost Energie2, avizuje, že jeho nabídka cen plynu v porovnání s dominantními dodavateli vychází levnější.

„Přes všechny deklarované slevy je naše společnost i bez slev stále levnější než společnosti, které musely snížit ceny z důvodu příliš vysoko nastavených tarifů,“ informoval ředitel Energie2 Dávid Vlnka.

O zlevnění plynu zatím nepřemýšlí společnost E.ON. „I při avizovaném snížení cen našeho hlavního konkurenta, společnosti RWE, zůstává E.ON ve většině případů levnější. Z tohoto důvodu zatím neuvažujeme o úpravách cen,“ sdělil Novinkám mluvčí E.ON Vladimír Vácha.

Porovnejte ceny energií pro rok 2013 v kalkulačce cen elektřiny a cen plynu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám