Hlavní obsah

České spořitelně klesl zisk za kvartál, přesto vydělala přes čtyři miliardy

Praha/Vídeň
Aktualizováno

Česká spořitelna, největší tuzemská banka podle počtu klientů, snížila za letošní první čtvrtletí konsolidovaný čistý zisk o 5,7 procenta na 4,2 miliardy korun. Neauditované výsledky podle mezinárodních účetních standardů v pondělí oznámila banka. Důvodem poklesu je stagnace v ekonomice.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Výsledky byly ovlivněny rovněž poklesem čistého úrokového výnosu, snížením výnosů, poklesem provozních nákladů a zlepšením ostatních provozních výsledků.

"Česká ekonomika prochází vleklou recesí a ani výhled na letošní první pololetí se nijak nezměnil, zejména ve stínu největšího poklesu spotřebitelské poptávky v naší novodobé historii. V prostředí rekordně nízkých úrokových sazeb zaznamenává celý sektor pokles čistého úrokového výnosu i poplatků," uvedl předseda představenstva a generální ředitel České spořitelny Pavel Kysilka.

Erste Group klesl čistý zisk téměř o polovinu

Rakouské bankovní skupině Erste Group Bank, která ovládá Českou spořitelnu, klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně téměř o polovinu na 176,2 miliónu eur (zhruba 4,5 miliardy Kč). Erste Group Bank o tom v pondělí informovala v tiskové zprávě. Akcie Erste Bank se obchodují na pražské burze.

"Na pozadí omezeného hospodářského růstu a pokračujícího poklesu úroků je to solidní výsledek," uvedl předseda představenstva Andreas Treichl. Podle něj nebyl čistý zisk ovlivněn žádnými mimořádnými pozitivními či negativními efekty. Výjimkou byla vysoká bankovní daň v hodnotě 71,6 miliónu eur (1,8 miliardy Kč).

Erste očekává pro druhou polovinu letošního roku mírné zlepšení hospodářského vývoje ve střední a východní Evropě, doprovázené i nadále pouze váhavým růstem. Cílem je udržet provozní zisk ve srovnání s rokem 2012 na stabilní úrovni, uvedla banka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám