Hlavní obsah

Řecko propustí v rámci úspor 15 000 státních zaměstnanců

Atény

Řecký parlament navzdory masovým protestům v neděli večer schválil nový soubor úsporných opatření, aby Atény dostaly další část mezinárodního záchranného úvěru v objemu 8,8 miliardy eur (asi 226 miliard Kč). V rámci škrtů bude do konce příštího roku propuštěno 15 000 státních zaměstnanců.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Protestující s transparentem s nápisem Ne euru! před budovou parlamentu v Aténách

Článek

Asi 2000 zaměstnanců státní sféry bude propuštěno do konce května, dalších 2000 do konce roku a 11 500 dalších do konce roku 2014. Jde o vůbec první propuštění státních zaměstnanců za posledních více než sto let, napsala agentura AP. Propouštění tak zvrátilo ústavní garanci pro státní zaměstnance, že budou mít práci na celý život.

Podle expertů se tímto se ale výrazně nesníží počet zaměstnanců ve státní sféře, protože v klíčových sektorech, jako je zdravotnictví, je zřejmě nahradí mladší lidé, uvedla BBC.

Kritici ale uvádějí, že i propouštění plánované v rámci škrtů kvůli půjčce zvýší nezaměstnanost, která dosahuje 27 procent.

Na obzoru větší propouštění

Snížení počtu státních zaměstnanců má zajistit další plán propouštění, kdy by mělo odejít 150 000 pracovníků státního sektoru a nahrazeni budou jen ti, kteří odejdou do důchodu.

Pro škrty a propouštění hlasovalo 168 z celkem 300 poslanců řeckého parlamentu, 123 hlasovalo proti. Schváleny byly hladce, protože se na nich dohodly všechny tři strany vládní koalice. Podle BBC se v ní ale objevují spory a brzy může dojít ke změnám v kabinetu.

Vysocí představitelé eurozóny se podle agentury Reuters sejdou v pondělí, aby schválili vyplacení části pomoci v částce 2,8 miliardy eur. Ministři financí eurozóny se pak sejdou 13. května, kdy by měli uvolnit zbylý díl tranše ve výši šest miliard eur.

Atény od poloviny roku 2010 obdržely ze záchranných úvěrů od Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Evropské unie už asi 200 miliard eur (asi 5,1 biliónu Kč). Do konce roku 2014 mají ještě dostat dalších zhruba 40 miliard eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám