Hlavní obsah

Naštvaný ministr: Kdy už Barroso pochopí, že Němci za problémy eura nemůžou

Novinky, pit
Berlín

Potíže eurozóny nemají nic společného s přísnými rozpočtovými pravidly, rozohnil se německý ministr financí Wolfgang Schäuble na předsedu Evropské komise José Manuela Barrosa. „Někdo by to měl Barrosovi už konečně říct,“ nechal se slyšet podle agentury Reuters Schäuble.

Článek

Barroso tento týden uvedl, že úsporná opatření evropských zemí, které svádějí boj s finanční krizí, dosáhla svých mezí. Ruku v ruce s úsporami by měly jít i kroky na podporu růstu. Barroso tak v podstatě avizoval zmírnění úsporných opatření. [celá zpráva]

Předseda Evropské komise dále připomněl, že úsporná opatření už i narazila na mez, pokud jde o podporu ze strany veřejnosti. Tím vyvolal debatu, zda by měli zákonodárci svou pozornost nadále soustřeďovat na stimulování ekonomiky, čímž vlastně Německo postavil proti mnoha dalším zemím 17členné eurozóny.

V podobném duchu se před nedávnem vyjádřil i eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn. Ten uvedl, že při tvrdých ekonomických cílech je zapotřebí větší míra flexibility.

Německá kancléřka Angela Merkelová se nechala v této souvislosti slyšet, že Berlín bude i nadále usilovat o vyrovnaný rozpočet. Navíc odmítla obvinění francouzského ministra financí Pierra Moscoviciho, že Německo příliš preferuje úsporná opatření.

Reklama

Výběr článků

Načítám