Hlavní obsah

Zrušíme až 6000 videoterminálů, plánuje ministerstvo financí

Praha

Až 6000 videoloterijních terminálů, které jsou v rozporu s obecně závaznými vyhláškami obcí, plánuje zrušit ministerstvo financí. Zareagovalo tím na nález Ústavního soudu, který vyškrtl z novely loterijního zákona ustanovení umožňující provoz videoterminálů povolených ministerstvem financí až do konce roku 2014.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Podle dosud zpracovaných analýz bude možné z moci úřední zahájit 4500 až 6000 řízení o zrušení povolení na provozování herních zařízení,“ sdělil mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Podle něj se bude jednat o ta povolení, která jsou v rozporu s obecně závaznými vyhláškami obcí, regulujícími provozování loterií a jiných her na svém území.

Ústavní soud na začátku dubna svým krokem umožnil obcím lépe regulovat hazard na svém území. Samosprávy budou moci videoloterijní terminály rušit bezprostředně po zveřejnění nálezu ve sbírce zákonů.

Videoterminály nezmizí hned

Ministerstvo však upozornilo, že sporné videoloterijní terminály nezmizí hned. „Ministerstvo nyní nemá jinou možnost, jak povolení zrušit, než prostřednictvím správního řízení. Zde se musejí dodržovat zákonné lhůty a respektovat práva účastníků, včetně jejich práva odvolat se proti rozhodnutí v první instanci,“ připomněl Jakob.

Terminály jsou automaty napojené přes síť na centrální dispečink. Ministerstvo jim dávalo zelenou i v obcích, které bojovaly s hazardem a vymýtily běžné automaty. Povolení měla původně platit až deset let. Po sérii nálezů, jimiž Ústavní soud přiznal obcím právo regulovat všechny typy přístrojů, stanovila novela zákona pro terminály tříletou přechodnou dobu.

V roce 2011 vykázaly firmy provozující výherní hrací přístroje a interaktivní videoloterijní terminály zisk zhruba 16 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám