Hlavní obsah

Za koninu v masových kuličkách vyfasovala IKEA půlmiliónovou pokutu

– Praha

Pokutu ve výši 500 000 korun dostal od Státní veterinární správy (SVS) nábytkářský řetězec IKEA za neuvedené koňské maso v masových kuličkách. Informoval o tom mluvčí SVS Josef Duben. IKEA se proti tomuto rozhodnutí odvolala a řízení tak bude pokračovat.

Foto: Bob Strong, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Veterinární správa nalezla v únoru na obalu neuvedené koňské maso v několika výrobcích různých firem, mimo jiné i v masových kuličkách určených pro IKEA. Řetězec proto omezil počet dodavatelů masa a zavedl analýzy DNA masa i konečných výrobků.

O půlmiliónové pokutě rozhodla podle Dubna Krajská veterinární správa pro Jihomoravský kraj. Dokument byl firmě doručen 17. dubna. O pět dní později podala IKEA k rozhodnutí veterinářů odpor. „Státní veterinární správu jsme kontaktovali a jsme s ní v jednání,“ řekl mluvčí IKEA Tomáš Kubík. „Věříme, že v nápravě vzniklé situace jsme byli proaktivní a též jsme přijali účinná opatření a zlepšili kontrolní mechanismy,“ dodal.

Již začátkem dubna dostal od Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) obchodní řetězec Tesco pokutu 650 000 korun za to, že prodával lasagne, které obsahovaly minimálně ze 60 procent koňské maso místo avizovaného hovězího.

V současnosti v souvislosti s aférou s nedeklarovanou koninou v potravinách probíhají i další správní řízení. „Zahájena byla správní řízení u KVS pro Moravskoslezský kraj, Vysočinu, Zlínský kraj a Středočeský kraj,“ řekl Duben. O dalších pokutách se má podle něj rozhodnout v řádu dnů.

Reklama

Výběr článků

Načítám