Hlavní obsah

Nokia očekává menší výnosy

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finská Nokia, největší světový výrobce mobilních telefonů, v pátek znovu varovala investory před menšími výnosy. Její akcie na helsinské burze propadly po zprávě, že ve druhém čtvrtletí mohou znovu klesnout zisk a tržby po neúspěších s některými produktovými řadami.

Článek

Výhled firmy doplnily prognózy analytiků, že Nokia může ztratit část tržního podílu ve prospěch rivalů, především americké Motoroly a korejského Samsungu. Jihokorejský elektronický obr oznámil, že svoje vyhlídky ve druhém čtvrtletí hodnotí naopak velmi příznivě a jeho zisky a tržby porostou.

V letošním roce cena akcií Nokie na newyorské burze již klesla z 23,5 dolaru pod 15 dolarů a tyto cenné papíry přispěly k propadu indexu technologických firem. Akcie největších konkurentů Nokie na evropských trzích, Samsungu, Siemensu a Ericssonu, rychle rostou. Loni Samsung zpevnil o 40 procent, Siemens o 50 procent, letos se daří více Samsungu, který zvýšil kurs svých cenných papírů téměř o třetinu.

Evropské akcie v pátek převážně posilovaly. Francouzský Alstom přidal 1,1 procenta po informaci listu Le Figaro, že vláda rozšíří pomoc této strojírenské firmě v nesnázích. Německý výrobce pneumatik Continental zpevnil o 4,2 procenta po lepším ohodnocení od investiční banky Lehman Brothers.

Greenspan pro rychlé trestání podvodů

Americké burzy v pátek kolísaly, technické tituly oslabovaly po varování Nokie. Nové statistické údaje ukázaly, že výroba v amerických průmyslových podnicích ve třetím měsíci letošního roku nečekaně klesla. Důvodem byla slabá poptávka továren a rozvodných závodů způsobená teplým počasím. Průmyslová výroba se snížila o 0,2 procenta proti únoru, kdy naopak o 0,8 procenta vzrostla.

Šéf americké centrální banky USA Alan Greenspan se v pátek na konferenci v Atlantě vyslovil pro co nejrychlejší trestání podvodů na finančních trzích, aby skandály nepodkopaly základy důvěry, na nichž jsou tyto trhy vybudovány. Doporučil však opatrnost při reformách pravidel a praktik, které již nestačí na řešení moderních podvodů. Na plném obnovení důvěry musí podle Greenspana pracovat mnohem intenzívněji především samotné firmy. Pokud to neudělají, může nedůvěra investorů výrazně poškodit fungování trhů, dodal Greenspan.

Pokles na pražské burze

Pražská burza v závěru uplynulého týdne znovu podlehla korekci vysokých zisků z předchozího období. Nejvíce oslabila Komerční banka, a to o 2,39 procenta na 3224 Kč, dále ČEZ o 1,56 procenta na 187,90 Kč. Zastavil se však výprodej u akcií Philip Morris, které v pátek zpevnily o 0,73 procenta na 17 976 Kč. Posílil také Unipetrol o 0,83 procenta na 67,84 Kč. Index PX 50 klesl o 0,79 procenta na 831,5 bodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám