Hlavní obsah

Tisíce státních zaměstnanců v Řecku mají skončit do roku 2014 na dlažbě

– Atény

Na plánu propustit 15 000 státních zaměstnanců do konce příštího roku se dohodla řecká vládní koalice. Má jít o splnění závazků, které dala vláda mezinárodním věřitelům v souvislosti s masivní finanční pomocí, jež zemi uchránila před neřízeným bankrotem.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Protesty v Řecku proti úsporným opatřením vlády nejsou ničím výjimečným.

Článek

Podle tamního deníku Kathimerini tak do června svá místa opustí zhruba 2000 úředníků.

Ministr pro správní reformu Antonis Manitakis uvedl, že propouštět se bude především ve státních organizacích, které se považují za nefunkční a mohly by být uzavřeny. Řekové se podle něj dohodli, že do konce roku propustí ve veřejném sektoru až 4000 zaměstnanců.

Vláda přitom chce, aby se propuštění týkalo pokud možno co nejvíce těch úředníků, kteří jsou podezřelí, že se dopustili nějakého prohřešku. Podle deníku však půjde o zdlouhavý proces. Nejdříve se totiž musí konat slyšení před soudem a pak se dají čekat odvolací řízení.

Seznamy po Velikonocích

Seznam státních organizací, které by měly být uzavřeny, by úřady mohly zveřejnit po oslavách Velikonoc, které v ortodoxní církvi letos připadají na první květnovou neděli.

Plán propouštění bude součástí balíku návrhů, o kterých má na konci týdne hlasovat řecký parlament. Jeho schválení je podmínkou k tomu, aby Řecko mohlo dostat 8,8 miliardy eur (zhruba 227,9 miliardy korun) coby další díl mezinárodní finanční pomoci.

Reklama

Výběr článků

Načítám