Hlavní obsah

Důvěra v tuzemskou ekonomiku v dubnu poklesla

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Celková důvěra v domácí ekonomiku se v dubnu snížila. Souhrnný indikátor důvěry v porovnání s březnem poklesl o 2,9 bodu na celkových -5,3 bodu. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). V únoru a březnu důvěra lidí rostla.

Foto: Reuters

Důvěra v českou ekonomiku šla dolů.

Článek

Indikátor důvěry podnikatelů se oproti březnu snížil. Důvěra také poklesla v průmyslu, ve stavebnictví a v obchodě. "Výsledek je tak nejhorší od konce roku 2009. Navíc problémy nepřichází z jednoho segmentu, ale prakticky ze všech," připomněl analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit s tím, že ekonomika se tak nemá o co opřít.

"Nejnovější údaje o náladě v ekonomice naznačují, že první polovina letošního roku bude i nadále ve znamení recese," doplnil analytik Petr Dufek z ČSOB.

Ve srovnání s březnem se snížila i důvěra spotřebitelů, v meziročním srovnání je ale vyšší. "Ve srovnání s hodnotami v dubnu 2012 jsou souhrnný indikátor důvěry a indikátor důvěry podnikatelů nižší. Indikátor důvěry spotřebitelů je vyšší," uvedl ČSÚ.

Obavy z nezaměstnanosti

Ze šetření mezi spotřebiteli v dubnu vyplynulo, že se pro příštích 12 měsíců zvýšily jejich obavy ze zhoršení celkové ekonomické situace. Obavy z jejich vlastní finanční situace se oproti březnu nezměnily.

Oproti minulému měsíci vzrostly u lidí obavy ze zvýšení nezaměstnanosti. Úmysl spořit se naopak mírně snížil. Podle ČSÚ se lidé nadále obávají růstu cen a neuvažují pořizovat si větší nákupy.

Podle Kozuba by měl příchod jara přinést zlepšení, což se projeví i na výsledku v dalších měsících.

Reklama

Výběr článků

Načítám