Hlavní obsah

Z Týna do Temelína vyrazil elektrobus

Právo, Vladimír Vácha

Z Týna nad Vltavou do areálu Jaderné elektrárny (JE) Temelín začal v pondělí na jedné z linek jezdit elektrobus. Po tři týdny jej zde zatím bude zkoušet největší jihočeský dopravce ČSAD Jihotrans.

Foto: Václav Brom (JE Temelín)

Elektrobus bez problému projede i užšími ulicemi.

Článek

Testovaný bus Stratos LE 30 E je bezmála sedm metrů dlouhý a pojme kromě řidiče 15 sedících a 14 stojících pasažérů. Vejde se do něj i jeden dětský kočárek, popřípadě invalidní vozík. Na jedno nabití ujede zhruba 150 kilometrů a třikrát denně bez problémů absolvuje cestu mezi Týnem a JE Temelín.

„Elektromobily jsou sice ještě dnes, v uvozovkách řečeno, hudbou budoucnosti, přesto se domníváme, že jejich doba dříve nebo později přijde,“ řekl Právu poté, co elektrobus poprvé vyrazil na svou trasu, generální ředitel akciové společnosti ČSAD Jihotrans Robert Krigar.

Testovaný elektrobus nabídku dopravní obslužnosti sice neobohatí, ale je šancí, samozřejmě pokud se osvědčí, jak zlepšit čistotu ovzduší ve městě, neboť Týn nad Vltavou leží v údolí řeky a v zimě jsou tam často velmi nepříznivé rozptylové podmínky.

Zlepšení kvality ovzduší ve městě už dříve napomohl teplovod z JE Temelín, který významně omezil emise ve městě a jeho okolí.

Reklama

Výběr článků

Načítám