Hlavní obsah

Slovensko má rekordní dluh, musí zatáhnout za brzdu

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Na základě zákonu o rozpočtové odpovědnosti musí Slovensko aktivovat mechanismy na snižování státního dluhu. Ten totiž podle evropského statistického úřadu Eurostat překročil 50 procent hrubého domácího produktu (HDP).

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Článek

Slovenský dluh v roce 2011 dosáhl 43,3 procenta HDP a loni stoupl na 52,1 procenta HDP. Tím se aktivuje zákon o rozpočtové odpovědnosti a ministr financí Peter Kažimír musí předložit slovenským poslancům zprávu, v níž navrhne opatření pro snížení státního dluhu.

Slovenský státní dluh prudce roste od globální krize, která propukla v roce 2009. Před tím měl klesající tendenci. V roce 2008 například klesl na 27,9 procenta HDP. Hrozí, že letos bude státní dluh dál růst a koncem roku dosáhne 54 procent HDP.

V případě překročení 55procentní hranice stát přistoupí k tříprocentnímu vázání rozpočtových výdajů, k rozpočtovým omezením pro obce a kraje, zablokuje rezervu vlády a premiéra.

Nejvyšší dluh v evropské unii má Řecko (156,9 procenta HDP). Nad sto procenty je ještě Itálie, Portugalsko a Irsko. Nejnižší zadlužení zaznamenalo Estonsko (10,1 procenta). Český dluh loni vzrostl na 45,8 procenta HDP.

Reklama

Výběr článků

Načítám