Hlavní obsah

Pilotka eritrejského letectva uprchla do Saúdské Arábie, letěla pro dezertéry

Pilotka eritrejského letectva požádala o politický azyl v Saúdské Arábii, kam už loni uprchli dva její kolegové. Eritrea tam přitom kapitánku Rahwu Gebrekristosovou poslala právě pro prezidentovo luxusní letadlo, s nímž její krajané loni do království přiletěli. Informoval o tom eritrejský deník Tigrai.

Foto: Yahoo Maps

Eritrea

Článek

Eritrejské právo považuje útěk člena vojska za velezradu, na niž se vztahuje trest smrti. Zástupci eritrejské opozice tvrdí, že Gebrekristosové hrozí po návratu mučení, vězení, a dokonce i trest smrti. Podle deníku Tigrai eritrejské úřady tajně vyjednávají s Rijádem o deportaci čtyřiatřicetileté ženy, jež na rozhodnutí úřadů čeká v Džizánu na západě Saúdské Arábie.

Z Eritreje uprchlo už několik desítek armádních pilotů, kteří nesouhlasili s politikou tamní vlády. Od loňského října jsou v Saúdské Arábii piloti Yonas Woldeab a Mekonnen Debesay, kteří k útěku použili prezidentovo luxusní letadlo a přistáli s ním u Džizánu. Eritrea pak do Džiddy poslala delegaci pro letadlo i piloty, ale marně - Rijád odmítl muže i stroj vydat.

Eritrea má 10 tisíc politických vězňů

Eritrejské letectvo má pouze 350 členů a útěky jeho vysoce postavených členů se považují za důkaz rostoucí nepopularity režimu prezidenta Afewerkiho.

Eritrea vězní novináře a je známá jako země, která porušuje lidská práva. Stát s asi pěti milióny občanů má 10 tisíc politických vězňů, napsal list Sudan Tribune. V zemi je povolená jediná politická strana, kterou vede právě prezident Isaias Afewerki.

OSN loni konstatovala, že jeho vláda porušuje zbrojní embargo a udržuje kontakty se zbrojními obchodníky v Somálsku. Podporuje údajně také etiopské ozbrojené skupiny, které působí na somálském území a bojují proti etiopské vládě.

Eritrejská opozice loni spekulovala, že oba uprchlí piloti zřejmě něco věděli o vměšování Eritreje do záležitostí Somálska, případě o její podpoře tamních milicí Šabáb. Za podporu těchto islámských radikálů uvalila Rada bezpečnosti OSN na Eritreu v roce 2009 sankce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám