Hlavní obsah

Zaměstnanci Lufthansy chystají na pondělí další stávku, chtějí více peněz

Berlín
Aktualizováno

Kvůli finančním požadavkům vstoupí palubní personál největších evropských aerolinek Lufthansa opět do výstražné stávky. Ta se bude konat v pondělí a počítá se s tím, že ochromí dopravu více než předešlá březnová, kdy Lufthansa zrušila během sedmi hodin zhruba 700 letů. Pražské letiště dosud nezaznamenalo na pondělí žádný zrušený let, situace se ale může změnit.

Článek

Zaměstnance k akci vyzval odborový svaz Verdi. Celodenní stávka podle agentury DPA zasáhne německá letiště ve Frankfurtu nad Mohanem, Hamburku, Mnichově, Stuttgartu, Hannoveru, Düsseldorfu, Kolíně nad Rýnem a Norderstedtu. V Berlíně má stávka trvat do 14.30 SELČ a pouze dopolední protest chystá letištní personál v Norimberku.

Do Prahy se z výše uvedených měst létá z Frankfurtu, Mnichova a Düsseldorfu.

Ve sporu o tarifní smlouvy jde o finanční odměny a pracovní podmínky u zhruba 33 000 zaměstnanců Lufthansy, a to především z technických a servisních úseků.

Christine Behleová, zastupující v jednáních Verdi, kritizovala návrh, který ve středu předložila Lufthansa. Podle ní by pro zaměstnance znamenal výrazný pokles reálných příjmů a v žádném případě není přijatelný. Lufthansa rovněž údajně odmítá přispívat na pracovní pojištění.

Lufthansa ve středu odmítla požadavek odborů na zvýšení mezd o 5,2 procenta a ztížené podmínky propouštění. Společnost naopak trvá například na prodloužení pracovní doby.

Obě strany mají znovu zasednout k jednacímu stolu 29. a 30. dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám